Naleśniki to prosta potrawa, którą można podać na słodko lub wytrawnie, na deser, obiad lub kolację. Dziś jednak pokażę wam, jak zrobić z nich efektowną przekąskę, godną nawet uroczystego stołu. Takie sakiewki czasami podaję w Wigilię do barszczu, a czasami serwuję je na świąteczną przekąskę. Można je też oczywiście podać na codzienną kolację.
Ja usmażyć cienkie, elastyczne naleśniki?
Najsmaczniejsze naleśniki to te cienkie i elastyczne. Takie też są najlepsze do formowania. Nie pękają bowiem przy rolowaniu czy formowaniu sakiewek. By naleśniki wyszły idealne, trzeba zwrócić uwagę na parę szczegółów. Po pierwsze skład ciasta. Oprócz mąki, jajek i mleka, warto do niego dodać trochę oleju. Składnik ten doskonale uelastycznia ciasto. Gdy dodamy go do ciasta, nie będzie też konieczności używania oleju do smażenia. Dzięki temu naleśniki będą mniej tłuste i mniej chrupiące.
Druga istotna rzecz, to odpowiednia konsystencja ciasta na naleśniki. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, bo naleśniki będą się rozrywać, ani zbyt gęste, bo wyjdą grube i nieapetyczne. Najlepsza gęstość ciasta to taka zbliżona do gęstości gęstej, ale płynnej śmietanki.
Jak zrobić apetyczne sakiewki naleśnikowe?
Na wigilijny, ale też na świąteczny stół zazwyczaj szykuję sakiewki z pieczarkowym farszem. Jest tani, smaczny i prosty do zrobienia. Najpierw jednak podsmażam posiekaną cebulę, która dodaje farszowi przyjemnego aromatu i charakterystycznej słodkości. Potem dodaję do niej posiekane pieczarki, całość podsmażam i duszę, aż odparuje większość płynu. Na koniec wlewam trochę śmietanki kremówki, by farsz zyskał przyjemną konsystencję. Doprawiam go zwykle solą i pieprzem, bez zbędnych nut smakowych.
Przepis: Naleśnikowe sakiewki
Eleganckie naleśniki na wigilijny lub świąteczny stół
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 80–100 ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- krążki papryki lub szczypiorek do obwiązania
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówWymieszaj wszystkie składniki ciasta. Odstaw na 10–15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuCebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło z olejem i wrzuć cebulę, smaż 5 minut, aż zmięknie. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cała woda (ok. 10–12 minut). Dopraw solą i pieprzem. Wlej kremówkę i duś 2–3 minuty, aż farsz lekko zgęstnieje i stanie się kremowy.
- Formowanie sakiewekNa środek każdego naleśnika nałóż 2–3 łyżki farszu. Zbierz brzegi naleśnika do góry, tworząc „sakiewkę”. Nałóż na nią pierścień długiej, cienkiej papryki lub obwiąż szczypiorkiem.
Czym jeszcze można nadziać naleśnikowe sakiewki?
Naleśnikowe sakiewki możecie przygotować też z innym farszem. Doskonale sprawdzi się tu nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów leśnych, z pieczarek i żółtego sera, ze szpinaku i twarogu czy wędzonego łososia wymieszanego z ricottą. Smaczną, słodką wersję sakiewek przygotujecie np. z twarogu i bakalii czy z masą makową.
Czytaj też:
Naleśniki przekładam dwoma produktami. Po chwili mam tani, smaczny obiad lub kolację na ciepłoCzytaj też:
Nie zwijam i nie składam. Z naleśników robię tort, który rozpływa się w ustach
