Mielone w cieście francuskim to hit moich przyjęć. Minimum pracy, maksimum efektu i smaku

Mielone w cieście francuskim to hit moich przyjęć. Minimum pracy, maksimum efektu i smaku

Dodano: 
Klopsiki w cieście francuskim
Klopsiki w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Nawet zwykłe mielone mogą być ozdobą stołu. Takie danie przyrządzam na specjalne okazje z dodatkiem ciasta francuskiego. Dużo się przy nim nie napracuję, a efekt robi wrażenie i świetnie smakuje.

Z gotowego ciasta da się wyczarować cuda. Choć przygotowanie tych pieczonych pulpetów może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę to tylko prosty trik. Dalej wyjaśniam, jak zawinąć pyszne kulki z mięsa, żeby wyglądały zjawiskowo.

Jak zrobić klopsiki w cieście francuskim?

Przygotowanie samych mielonych jest takie samo, jak zazwyczaj. Klopsiki krótko podsmażam, a potem kładę na połączone paski ciasta. Zlepiam ich końce, by otuliły kuleczki, po czym pozostaje tylko wrzucić je do piekarnika.

Nie zawsze robię pulpety wieprzowe, bo używam też mięsa z nogi kurczaka. Przyprawy zmieniam, dodając na przykład rozmaryn lub oregano. Intensywną w smaku czarnuszkę często zastępuję czarnym lub białym niełuskanym sezamem.

Przepis: Klopsiki w cieście francuskim

Przekąska z mielonego mięsa zamkniętego w klatkach z ciasta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
132 w każdej porcji

Składniki

Na klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta papryki chili
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Na klatki:

  • 230 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie klopsikówPosiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, majerankiem i chili, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kuleczki o średnicy 2-3 centymetry. Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
  2. Krojenie ciastaRozwiń ciasto francuskie i pokrój je na paski o szerokości około pół centymetra. Następnie układaj po 4 paski w taki sposób, by stykały się środkową częścią i tworzyły gwiazdkę. Kładź centralnie klopsiki i owijaj ciastem, by jego końce spotkały się na wierzchu. Ściskaj je razem.
  3. PieczenieKładź klopsiki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, odwracając je łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Pulpeciki w cieście francuskim inaczej

Tę potrawę można przygotować również w inny sposób, zmieniając jej „opakowanie”. Zamiast ciąć ciasto w paski, kroję je na kwadraty. Na środku każdego układam po pulpecie, po czym zaginam rogi, by opatulić mięso. Można złączyć je ze sobą, a także pozostawić pakunek przypominający gniazdko.

Inną opcją jest owijanie kulek w szerokie paski, by z boków wystawało tylko trochę mięsa. Ciekawie wyglądają również szaszłyki z pulpetów. Tu ciasto kroi się w jeszcze szersze paski. Następnie układa się klopsiki na przemian na cieście i pod nim. Całość nabija się na patyczek. Trzeba go najpierw namoczyć w wodzie, by nie przypalił się w trakcie pieczenia.

Czy ciasto francuskie smaruje się samym żółtkiem, czy całym jajkiem?

W moim przepisie i wielu innych recepturach ciasto przed pieczeniem smaruje się samym żółtkiem. Nie jest to jedyny sposób, by ładnie się przyrumieniło, bo można użyć także jajka. Skuteczne dodatki to między innymi:

  • całe jajko rozbełtane ze szczyptą soli,
  • żółtko roztrzepane z łyżką wody,
  • samo białko jaja,
  • masło,
  • olej kokosowy,
  • śmietana kremówka.

Czytaj też:
Gotowe ciasto kroję w paski. Już za kwadrans przepyszna przekąska chrupie, aż miło
Czytaj też:
Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezę