Z gotowego ciasta da się wyczarować cuda. Choć przygotowanie tych pieczonych pulpetów może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę to tylko prosty trik. Dalej wyjaśniam, jak zawinąć pyszne kulki z mięsa, żeby wyglądały zjawiskowo.
Jak zrobić klopsiki w cieście francuskim?
Przygotowanie samych mielonych jest takie samo, jak zazwyczaj. Klopsiki krótko podsmażam, a potem kładę na połączone paski ciasta. Zlepiam ich końce, by otuliły kuleczki, po czym pozostaje tylko wrzucić je do piekarnika.
Nie zawsze robię pulpety wieprzowe, bo używam też mięsa z nogi kurczaka. Przyprawy zmieniam, dodając na przykład rozmaryn lub oregano. Intensywną w smaku czarnuszkę często zastępuję czarnym lub białym niełuskanym sezamem.
Przepis: Klopsiki w cieście francuskim
Przekąska z mielonego mięsa zamkniętego w klatkach z ciasta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 132 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szczypta papryki chili
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Na klatki:
- 230 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki czarnuszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie klopsikówPosiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, majerankiem i chili, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kuleczki o średnicy 2-3 centymetry. Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
- Krojenie ciastaRozwiń ciasto francuskie i pokrój je na paski o szerokości około pół centymetra. Następnie układaj po 4 paski w taki sposób, by stykały się środkową częścią i tworzyły gwiazdkę. Kładź centralnie klopsiki i owijaj ciastem, by jego końce spotkały się na wierzchu. Ściskaj je razem.
- PieczenieKładź klopsiki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, odwracając je łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Pulpeciki w cieście francuskim inaczej
Tę potrawę można przygotować również w inny sposób, zmieniając jej „opakowanie”. Zamiast ciąć ciasto w paski, kroję je na kwadraty. Na środku każdego układam po pulpecie, po czym zaginam rogi, by opatulić mięso. Można złączyć je ze sobą, a także pozostawić pakunek przypominający gniazdko.
Inną opcją jest owijanie kulek w szerokie paski, by z boków wystawało tylko trochę mięsa. Ciekawie wyglądają również szaszłyki z pulpetów. Tu ciasto kroi się w jeszcze szersze paski. Następnie układa się klopsiki na przemian na cieście i pod nim. Całość nabija się na patyczek. Trzeba go najpierw namoczyć w wodzie, by nie przypalił się w trakcie pieczenia.
Czy ciasto francuskie smaruje się samym żółtkiem, czy całym jajkiem?
W moim przepisie i wielu innych recepturach ciasto przed pieczeniem smaruje się samym żółtkiem. Nie jest to jedyny sposób, by ładnie się przyrumieniło, bo można użyć także jajka. Skuteczne dodatki to między innymi:
- całe jajko rozbełtane ze szczyptą soli,
- żółtko roztrzepane z łyżką wody,
- samo białko jaja,
- masło,
- olej kokosowy,
- śmietana kremówka.
Czytaj też:
Gotowe ciasto kroję w paski. Już za kwadrans przepyszna przekąska chrupie, aż miłoCzytaj też:
Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezę