Dobry pomysł na smaczną przekąskę. Robię ją z gotowych placków ciasta i dwóch dodatków

Dobry pomysł na smaczną przekąskę. Robię ją z gotowych placków ciasta i dwóch dodatków

Dodano: 
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Macie ochotę na szybką, sycącą i zdrową przekąskę? Możecie ją przygotować z gotowych placków ciasta i dwóch dodatków. Zajmie wam to 10 minut, a takie roladki mogą zastąpić nawet kanapki.

Moje dzieci i mąż często mają ochotę na małe co nieco. Taką przekąskę w tak zwanym „międzyczasie” czy do podjadania przed telewizorem. Dlatego staram się zawsze mieć coś smacznego i zdrowego w swoich zapasach. Czasami robię na przykład raz-dwa pyszne roladki z placków tortilli.

Czym posmarować placki tortilli?

Lubię mieć w swoich zapasach opakowanie gotowych placków tortilli. Na ich bazie można szybko przygotować ciepły posiłek albo smaczną przekąskę. Z pewnością są nią proste, pożywne roladki. By wyszły przyjemnie wilgotne, placki tortilli najpierw smaruję twarożkiem lub jakąś pastą. Twarożek może być kanapkowy czy przygotowany na bazie twarogu sernikowego z dodatkiem np. posiekanej zieleniny lub czosnku. Pastę możecie wybrać swoją ulubioną, np. jajeczną, rybną, z żółtego sera czy warzywną. Takie smarowidło zespala też warstwy roladek i dodaje przekąsce smaku.

Jak zrobić szybkie roladki z tortilli?

Przygotowanie roladek na bazie gotowych placków tortilli jest naprawdę ekspresowe. Placki smaruję tylko doprawionym twarożkiem, a potem układam na nim plasterki szynki. Całość zwijam w rulon, kroję na nieduże kawałki i gotowe! Takie miniroladki sprawdzą się nie tylko na przekąskę, ale też mogą zastąpić kanapki serwowane na śniadanie czy kolację. Zjada się je z dużą przyjemnością.

Przepis: Roladki z tortilli

Szybkie, przekąskowe roladki z placków tortilli, twarożku i szynki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 2 placki pszennej tortilli
  • 150-200 g kremowego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany koperek lub szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 4 duże plastry szynki

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie twarożkuTwarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Formowanie roladekKażdy placek tortilli posmaruj z jednej strony twarożkiem, przykryj plastrami szynki. Zwiń dość ścisłe rulony, każdy pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.

Inna wersja szybkich roladek

Jeśli nie macie pod ręką gotowych placków tortilli, podobnie pożywne roladki możecie przygotować na bazie naleśników. Przekąskę można też wzbogacić np. listkami rukoli, szpinaku czy świeżej bazylii. Dobrym pomysłem będzie też zamknięcie w środku roladek cienkich słupków warzyw np. świeżego lub małosolnego ogórka, papryki lub marchewki. By całość dobrze się trzymała, można nałożyć trochę twarożku lub pasty jeszcze na wierzch szynki.

Czytaj też:
Roluję trzy składniki i robię smaczną i wartościową przekąskę. Dzieci wolą ją od batonów
Czytaj też:
Z tartej cukinii i kilku prostych dodatków robię zdrowe naleśniki. Podaję na przekąskę lub kolację