Z tartej cukinii i kilku prostych dodatków robię zdrowe naleśniki. Podaję na przekąskę lub kolację

Z tartej cukinii i kilku prostych dodatków robię zdrowe naleśniki. Podaję na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Mam dla was przepis na wytrawne naleśniki, które robi się prosto i szybko. Ich podstawą jest delikatna i niskokaloryczna, tarta cukinia. Takie naleśniki są zdrowe, smakują wspaniale, a można je podać na przekąskę lub kolację.

Moja rodzina uwielbia naleśniki i mogłaby je jeść pod każdą postacią. Ja tylko często mam wyrzut sumienia, bo w sumie są smaczne, ale nie jakoś szczególnie wartościowe. Ostatnio postanowiłam to zmienić i wzbogacić klasyczne placki zdrowymi dodatkami. Danie zyskało nowy wymiar, zachwyciło smakiem i apetycznym wyglądem.

Wartość odżywcza naleśników

Klasyczne ciasto na naleśniki robi się z mąki pszennej, jajek i mleka. Dodaje też trochę oleju lub masła oraz szczyptę soli. Jeden naleśnik ważący ok. 60 g dostarcza nam ok. 100 kcal, a także sporo węglowodanów. W jego składzie znajduje się również trochę białka, tłuszczu i błonnika.

Trzeba więc przyznać, że skład tej lubianej potrawy nie jest zbyt bogaty i wartościowy. Sporo zmieniłoby, gdyby klasyczną, białą mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dzięki temu naleśniki stałyby się bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez i cynk.

Jak zrobić naleśniki z tartą cukinią?

By uzdrowić nieco naleśniki, postanowiłam zmienić skład ciasta. Przygotowałam je z mąki pełnoziarnistej, jajek, mąki, oleju i szczypty soli, a potem wzbogaciłam trzema dodatkami. Były to: tarta cukinia, koperek i szczypiorek. Niedużą cukinię starłam na dużych oczkach, oprószyłam solą i po 10 minutach odcisnęłam z niej nadmiar płynu. Zieleninę zaś opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Dzięki tym dodatkom naleśniki zrobiły się mniej kaloryczne i zaczęły obfitować w błonnik, witaminy i sole mineralne. Zyskały też na apetycznym wyglądzie.

Przepis: Naleśniki z tartą cukinią

Zdrowe, lekkie naleśniki z dodatkiem tartej cukinii i zieleniny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia (ok. 200 g)
  • koperek
  • szczypiorek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju do ciasta + trochę do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie dobrze odciśnij. Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przygotowanie ciastaZ mąki, jajek, mleka i oleju wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj do niego startą cukinię i posiekaną zieleninę, wymieszaj. Ciasto dopraw pieprzem.
  3. SmażeniePatelnię rozgrzej, posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią warstwę ciasta, smaż naleśnik po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany. W ten sposób zużyj całe ciasto.

Jak podać naleśniki z tartą cukinią?

Naleśników z dodatkiem tartej cukinii nie trzeba nadziewać żadnym farszem. Wystarczy tylko podać je z gęstą, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, twarożkiem ziołowym lub serkiem śmietankowym. Dobrymi dodatkami będą też sos jogurtowo-czosnkowy oraz hummus.

Czytaj też:
Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealna
Czytaj też:
Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszyste