Roluję trzy składniki i robię smaczną i wartościową przekąskę. Dzieci wolą ją od batonów

Roluję trzy składniki i robię smaczną i wartościową przekąskę. Dzieci wolą ją od batonów

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Moja rodzina lubi przekąski, a ja staram się, by były one wartościowe. Stąd też pomysł na te proste roladki, które robi się dosłownie w kilka minut i z banalnych składników. Dobrze jest mieć ich mały zapas w lodówce.

Przekąski nie są złe, pod warunkiem że dostarczają zdrowych i wartościowych składników. Dobrze sprawdzają się tu warzywa i owoce, ale też różne kompozycje z ich dodatkiem. Ostatnio wymyśliłam takie proste roladki, które przygotowałam ze składników, które miałam w lodówce. Chętnie jadły ją dzieci i my dorośli.

Z czego zrobić wartościowe roladki na przekąskę?

Roladki to dobry pomysł na efektowną i smaczną przekąskę. Gdy sięgnie się po odpowiednio dobrane składniki, taką przekąskę przygotuje się raz-dwa. Jej podstawą powinny więc być produkty spożywcze, które dadzą się pokroić w cienkie, w miarę duże plasterki, np. ser żółty, łosoś wędzony, szynka, salami, pieczony schab. Dobrze też sprawdzą się w miarę duże i elastyczne liście np. sałaty masłowej, sałaty rzymskiej czy kapusty pekińskiej. Można też sięgnąć po gotowe placki tortilli albo naleśniki.

We wnętrzu roladek można zaś schować np. pokrojone w słupki warzywa (papryka, marchewka, ogórek), pastę (jajeczną, rybną, twarogową), a nawet cząstki ugotowanego na twardo jajka.

Jak zrobić roladki z szynki na przekąskę?

Proste, pożywne i wartościowe roladki przygotowałam z trzech banalnych składników. Były to: szynka, ser żółty i świeży szpinak. Szynka i ser kupiłam pokrojone w cienkie plasterki, więc nic nie trzeba było z nimi robić. We wnętrzu roladek ukryłam zaś świeże liście szpinaku. Na każdym plasterku szynki położyłam plasterek żółtego sera, a potem 2-3 liście szpinaku, całość zwinęłam i spięłam wykałaczką. Proste, a apetyczne i smaczne.

Przepis: Roladki z szynki

Pożywna przekąska z trzech składników

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plasterków szynki konserwowej lub drobiowej
  • 8 plasterków żółtego sera
  • ok. 50 g świeżych liści szpinaku
  • 8 wykałaczek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, dokładnie opłucz i osusz. Ogonki możesz oberwać.
  2. Formowanie roladekNa każdym plasterku szynki połóż plasterek żółtego sera, a potem kilka liści szpinaku. Zwiń w roladkę, zepnij wykałaczką.

Wskazówka: Zamiast liści szpinaku można użyć liści sałaty masłowej, rukoli czy roszponki.

Jak podać roladki z szynki?

Roladki z szynki można jeść same, jednak zyskają na soczystości, gdy podacie je z lekkim sosem. Tu dobrze sprawdzi się sos na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i posiekanej zieleniny. Roladkę wystarczy w nim częściowo zanurzyć, a potem zajadać.

Czytaj też:
Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealna
Czytaj też:
Takie faszerowane pomidorki robiła mama w latach 80. Teraz są hitem na moich imprezach