Przekąski nie są złe, pod warunkiem że dostarczają zdrowych i wartościowych składników. Dobrze sprawdzają się tu warzywa i owoce, ale też różne kompozycje z ich dodatkiem. Ostatnio wymyśliłam takie proste roladki, które przygotowałam ze składników, które miałam w lodówce. Chętnie jadły ją dzieci i my dorośli.
Z czego zrobić wartościowe roladki na przekąskę?
Roladki to dobry pomysł na efektowną i smaczną przekąskę. Gdy sięgnie się po odpowiednio dobrane składniki, taką przekąskę przygotuje się raz-dwa. Jej podstawą powinny więc być produkty spożywcze, które dadzą się pokroić w cienkie, w miarę duże plasterki, np. ser żółty, łosoś wędzony, szynka, salami, pieczony schab. Dobrze też sprawdzą się w miarę duże i elastyczne liście np. sałaty masłowej, sałaty rzymskiej czy kapusty pekińskiej. Można też sięgnąć po gotowe placki tortilli albo naleśniki.
We wnętrzu roladek można zaś schować np. pokrojone w słupki warzywa (papryka, marchewka, ogórek), pastę (jajeczną, rybną, twarogową), a nawet cząstki ugotowanego na twardo jajka.
Jak zrobić roladki z szynki na przekąskę?
Proste, pożywne i wartościowe roladki przygotowałam z trzech banalnych składników. Były to: szynka, ser żółty i świeży szpinak. Szynka i ser kupiłam pokrojone w cienkie plasterki, więc nic nie trzeba było z nimi robić. We wnętrzu roladek ukryłam zaś świeże liście szpinaku. Na każdym plasterku szynki położyłam plasterek żółtego sera, a potem 2-3 liście szpinaku, całość zwinęłam i spięłam wykałaczką. Proste, a apetyczne i smaczne.
Przepis: Roladki z szynki
Pożywna przekąska z trzech składników
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 8 plasterków szynki konserwowej lub drobiowej
- 8 plasterków żółtego sera
- ok. 50 g świeżych liści szpinaku
- 8 wykałaczek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, dokładnie opłucz i osusz. Ogonki możesz oberwać.
- Formowanie roladekNa każdym plasterku szynki połóż plasterek żółtego sera, a potem kilka liści szpinaku. Zwiń w roladkę, zepnij wykałaczką.
Wskazówka: Zamiast liści szpinaku można użyć liści sałaty masłowej, rukoli czy roszponki.
Jak podać roladki z szynki?
Roladki z szynki można jeść same, jednak zyskają na soczystości, gdy podacie je z lekkim sosem. Tu dobrze sprawdzi się sos na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i posiekanej zieleniny. Roladkę wystarczy w nim częściowo zanurzyć, a potem zajadać.
Czytaj też:
Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealnaCzytaj też:
Takie faszerowane pomidorki robiła mama w latach 80. Teraz są hitem na moich imprezach