Roladki z boczku, wypełnione farszem ze szpinaku i kremowego sera, to idealna propozycja na co dzień oraz od święta. Pracy przy nich niewiele, a wszyscy proszą o dokładkę!
Jaki boczek wybrać na roladki?
Wybór boczku ma w przypadku poniższego przepisu ogromne znaczenie. Najlepiej sprawdzi się boczek surowy wędzony lub parzony, który sprzedawany jest w cienkich plastrach. Roladki można również przygotować z bardzo cienko pokrojonym boczkiem pieczonym, jednak warto zwrócić uwagę, czy wędlina nie jest mocno wypieczona – plastry muszą być elastyczne. Do podawania z nadzieniem sprawdzi się również bekon, włoski speck i pancetta (opcjonalnie szynka dojrzewająca). Na roladki nie nadaje się bardzo gruby boczek z dużym przerostem tłuszczu – gdy tłuszcz się wytopi, powstaną dziury, przez które wycieknie farsz.
Jak przygotować nadziewane roladki z boczku?
Przygotowanie nadziewanych roladek z boczku zajmuje zaledwie kilka minut. Najpierw przygotowuję aromatyczny farsz ze świeżego szpinaku, który smażę z czosnkiem na klarowanym maśle, doprawiam i łączę z serem feta. Ser feta możesz zastąpić serem mozzarella, gorgonzola, parmezanem, ricottą, a także goudą.
Układam po kilka plastrów boczku na zakładkę (zwykle 4-5 plastrów), dodaję farsz, a następnie zwijam roladki i zapiekam, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący.
Przepis: Nadziewane roladki z boczku
Słony boczek z kremowym farszem szpinakowo-fetowym i nutą czosnku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 519 w każdej porcji
Składniki
- 350 g boczku krojonego
Na farsz:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuSzpinak przebierz, umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej masło i wrzuć szpinak. Mieszaj, aż zwiędnie i dodaj czosnek. Smaż, aż płyn z patelni odparuje. Wyłącz grzanie, dodaj pokruszony ser feta oraz dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieNa desce do krojenia układaj po 4-5 plasterków boczku na zakładkę. Wyłóż farsz i zwiń roladki.
- PieczenieW naczyniu do zapiekania ułóż roladki. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia możesz delikatnie przewrócić roladki na drugą stronę.
Jak podawać nadziewane roladki z boczku?
Nadziewane roladki z boczku podaję na ciepło. Idealnie komponują się z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Smak dania można wzbogacić różnego rodzaju sosami np. ciepłym sosem czosnkowym, sosem chrzanowym, sosem śmietanowo-ziołowym oraz sosem pieczeniowym. Idealnym dodatkiem do nadziewanych roladek z boczku są również surówki i sałatki np. z pomidorków koktajlowych.
Czytaj też:
Te proste roladki znikają w kilka chwil. Lepiej mieć zapas w lodówceCzytaj też:
Biorę pierś kurczaka, robię kremowy farsz i zawijam w wyjątkowe roladki. Jeden kawałek to zawsze za mało