Znasz trik na jajka faszerowane? Tych z awokado musisz spróbować – znikają w chwilę

Znasz trik na jajka faszerowane? Tych z awokado musisz spróbować – znikają w chwilę

Dodano: 
Jajka nadziewane pastą z awokado
Jajka nadziewane pastą z awokado Źródło: Shutterstock / Didebashvili.GEO
Jajka faszerowane na dobre wpisały się w menu przyjęć okolicznościowych. U mnie w domu robię je również na zdrową przekąskę. Z tym kremowym nadzieniem smakują jak marzenie i są gotowe w kilka minut!

Ugotowane na twardo jajka można podawać na wiele sposobów. Moja rodzina przepada za jajkami nadziewanymi pastą z awokado, które doskonale smakują z kromką świeżego pieczywa i sałatką warzywną oraz swojską wędliną.

Jak przygotować jajka nadziewane pastą z awokado?

Jajka nadziewane pastą z awokado są nie tylko pyszne i pożywne, ale także zachęcają do skosztowania efektownym wyglądem. Naprawdę niewiele trzeba, żeby prosta przekąska wyglądała jak z najlepszej restauracji. W przypadku jajek faszerowanych wystarczy rękaw cukierniczy z szeroką końcówką, dzięki której farsz nakłada się łatwo i szybko.

Do faszerowania wybieram duże jajka od kur z wolnego wybiegu. Najlepiej smakują jajka ekologiczne, które nie mają nieprzyjemnego posmaku paszy dla drobiu. Takie jajka mają również wysokie wartości odżywcze. Jajka gotuję około 10 minut, wkładając je do wrzącej wody z dodatkiem soli (sól zapobiega pękaniu skorupki). Zanim włożę jajka do wrzątku, ogrzewam je do temperatury pokojowej.

Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, ale nie może być przejrzałe. Ten owoc nie ma wyrazistego smaku, więc niezbędne jest dodanie do zielonej pasty aromatycznych dodatków. Miąższ awokado miksuję z ugotowanymi żółtkami i odrobiną czosnku. Doprawiam go sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu nadzienia), solą i pieprzem.

Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając np. 1-2 łyżki majonezu, ostrą, słodką lub wędzoną paprykę, suszone pomidory z dodatkiem czosnku i bazylii, startą na tarce cebulę czerwoną lub szalotkę, młotkowaną kolendrę, listki kolendry, sok z limonki, szczypiorek, cebulkę dymkę, koperek.

Przepis: Jajka nadziewane pastą z awokado

Pyszna, lekka przekąska świetnie smakuje i wygląda elegancko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 średnie awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • listki ziół i kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka obierz, przekrój wzdłuż i wyjmij żółtka. Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i wyjmij miąższ. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj czubkiem noża ze szczyptą soli.
  2. WykonanieAwokado, żółtka i czosnek zmiksuj. Dopraw nadzienie do smaku sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wypełnij zagłębienia po żółtkach pastą z awokado.

Jajka nadziewane pastą z awokado układam na talerzu i dekoruję zieleniną oraz oprószam pieprzem. Do dekoracji przekąski świetnie nadają się świeże listki ziół np. mięty, bazylii, szałwii, oregano, tymianku, natka pietruszki oraz kiełki np. rzeżuchy, rzodkiewki, buraków, fasoli, lucerny.

Czytaj też:
Niepozorne, a robią furorę! Zobacz, jak zrobić ogórkowe roladki, które pokochają wszyscy
Czytaj też:
Chrupiące gofry z cukinią wygrywają wszystko. Przepis jest prosty i szybki