Zaskocz gości rewelacyjnymi roladkami z cukinii. Te z kremowym nadzieniem znikają w sekundę

Zaskocz gości rewelacyjnymi roladkami z cukinii. Te z kremowym nadzieniem znikają w sekundę

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / AlexeiLogvinovich
Świetna przekąska, gdy masz cukinię i ochotę na coś lekkiego, ale z charakterem. Pasuje do lunchboxa, kolacji lub po prostu na leniwy wieczór przed telewizorem.

Zrobiłem je pierwszy raz na działce, kiedy zostały mi dwie cukinie i opakowanie serka. Leżały w lodówce, więc zamiast kombinować, poszedłem w najprostsze połączenie. Potem wróciłem do tego pomysłu kilka razy, bo całość jest szybka, a efekt robi dobre wrażenie. Zwłaszcza, gdy doda się coś świeżego, jak koperek czy pomidor.

Jak zrobić roladki z cukinii?

Cukinię najlepiej kroić nożem do sera lub mandoliną. Zbyt grube plastry nie dadzą się zwinąć, a za cienkie mogą się rwać. Jeśli boisz się, że roladki się rozwijają, użyj wykałaczek lub zwiń je w pergamin i włóż do lodówki na 20 minut, utrzymają kształt.

Zamiast świeżych pomidorków możesz użyć suszonych lub podsmażonych na patelni z czosnkiem, wtedy smak stanie się bardziej intensywny. Serek śmietankowy możesz podkręcić łyżką jogurtu greckiego, by był lżejszy i bardziej świeży. Do masy dobrze pasują też zioła prowansalskie lub mięta.

Przepis: Roladki z cukinii z serkiem

Prosta przekąska, którą dopasujesz do każdego gustu. Wszystko zależy od farszu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
91 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry (ok. 3 mm). Posól i odstaw na 10 minut, by zmiękły. Osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Grillowanie cukiniiRozgrzej patelnię grillową. Posmaruj plastry oliwą i grilluj po 1–2 minuty z każdej strony, aż będą miękkie, ale nadal zwarte.
  3. Nadzienie i rolowanieWymieszaj serek z dwoma trzecimi posiekanego koperku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na każdy plaster cukinii nałóż łyżeczkę masy i zwiń w roladkę. Na wierzchu ułóż kawałki pomidorków oraz pozostałe gałązki koperku. Podawaj od razu albo schłodź przez godzinę w lodówce.

Czym jeszcze można faszerować roladki z cukinii?

Serek z koperkiem to tylko jedna z opcji. Roladki z cukinii można nadziewać na wiele ciekawszych sposobów. Poznaj mniej oczywiste farsze, które zaskoczą gości i sprawią, że talerze szybko opustoszeją. Każdy znajdzie coś dla siebie. Oto kilka propozycji:

  • Pasta z pieczonej papryki i fety – kremowa, lekko słona i intensywna. Pieczona papryka nadaje słodyczy, a feta wyrazistości. Dodaj odrobinę oliwy i czosnku dla głębi smaku.
  • Hummus z suszonymi pomidorami – gładki, roślinny farsz z nutą umami. Suszone pomidory dodają intensywności, a tahini kremowej konsystencji.
  • Kasza jaglana z pesto i orzechami – lekka, aromatyczna mieszanka z chrupiącym akcentem. Pesto nadaje świeżości, a kasza dobrze trzyma formę w roladce.
  • Twarożek z chrzanem i jabłkiem – pikantno-słodkie połączenie z nutą świeżości. Jabłko dodaje chrupkości, a chrzan wyrazistego charakteru.
  • Soczewica z curry i kolendrą – roślinna, rozgrzewająca opcja z orientalnym twistem. Soczewica jest sycąca, a przyprawy nadają głęboki, korzenny smak.

Czytaj też:
Tę lekką przekąskę z cukinii kochają u mnie wszyscy. Zdrowa, sycąca i gotowa w 15 minut
Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit