Jedni kiszą ogórki, a ja wolę inne warzywo. Cała rodzina się nim zachwyca, znajomi proszą o przepis

Jedni kiszą ogórki, a ja wolę inne warzywo. Cała rodzina się nim zachwyca, znajomi proszą o przepis

Dodano: 
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior Źródło: Shutterstock / Oksana Shufrych
Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej kiszonce, byłam do niej nastawiona sceptycznie. Mimo to ją nastawiłam, a gdy spróbowałam, zmieniłam zdanie. Wyszła doskonała w smaku, orzeźwiająca i chrupiąca. I to za każdym razem.

Kiszonki to produkty w niektóry krajach uwielbiane, a w innych zupełnie nieznane. Niektórzy po prostu uważają kiszone warzywa czy owoce za zepsute. My jednak znamy i cenimy ich smak i wartość odżywczą. To dlatego nastawiamy na zimę ogórki czy kapustę do kiszenia. Ja od kilku lat kiszę też inne warzywo, bo moja rodzina je pokochała.

Wartość odżywcza kiszonek

Kisić można nie tylko ogórki i kapustę, ale też buraki, marchew, pomidory czy kalafior. Do kiszenia nadają się również jabłka, śliwki, cytryny oraz grzyby. Wszystkie kiszonki łączy jedno – wysoka wartość odżywcza. To dlatego, że zawierają korzystne bakterie fermentacji mlekowej, które przeprowadzają kiszenie, a więc zamianę cukrów w kwas mlekowy. Bakterie te korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, zwiększają odporność, przyswajalność witamin i minerałów. Kiszonki działają też oczyszczająco na organizm.

Jak zrobić chrupiącą kiszonkę na przekąskę?

Choć w Polsce z kiszonek najpopularniejsze są ogórki, to moja rodzina pokochała kiszonego kalafiora. Ja też, bo zawsze wychodzi smaczny i chrupiący. Nie ma z nim takich problemów, jak z ogórkami, że nieraz wyjdą miękkie, a innym razem mało aromatyczne. A obie kiszonki przygotowuje się w zasadzie tak samo: warzywa wystarczy zalać solanką, dodać przyprawy i odstawić w ciepłe miejsce. Już po 4-5 dniach można chrupać pyszne różyczki.

Przepis: Kiszony kalafior

Różyczki kalafiora kiszone niczym ogórki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
20 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kawałek ostrej papryczki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • niejodowana sól kamienna
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Korzeń chrzanu obierz, pokrój w plasterki. Ząbki czosnku obierz z wierzchnich łusek, przekrój na połowę. Papryczkę oczyść z nasion, pokrój na małe kawałki. Mniej więcej 1 l wody zagotuj z 1,5 łyżkami soli, przestudź.
  2. Napełnianie słoikówNa dno 4 niedużych słoiczków włóż po ząbku czosnku, kilka plasterków chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego i 1-2 kawałki papryczki (jeśli chcesz, by kiszonka nie była ostra, możesz ją pominąć). W słoikach upchnij różyczki kalafiora, zalej je solanką, zakręć.
  3. Kiszenie i przechowywanieSłoiki z kalafiorem pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. tydzień. Po tym czasie, gdy solanka zmętnieje, słoiki wynieś w ciemne i chłodne miejsce i trzymaj tam nawet kilka miesięcy.

Jak przechowywać kiszonki?

By kiszonki długo zachowały swój doskonały smak i walory odżywcze, należy je odpowiednio przechowywać. Gdy zalewa w nich zmętnieje, należy wynieść je w chłodne i ciemne miejsce, by spowolnić proces fermentacji. Dzięki temu warzywa czy owoce nie będą zbyt kwaśne i zachowają pożądaną twardość nawet przez rok. Po otwarciu słoik z kiszonką trzeba wstawić do lodówki, a ogórki czy kalafior zjeść w ciągu 1-2 tygodni.

Czytaj też:
Ta letnia sałatka ryżowa smakuje genialnie. Jest jak znalazł na przekąskę lub kolację
Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit