Mięciutkie bułeczki z przepisu babci są na medal. Ten sekret sprawia, że zapomnisz o sklepowych

Mięciutkie bułeczki z przepisu babci są na medal. Ten sekret sprawia, że zapomnisz o sklepowych

Dodano: 
Bułeczki z nadzieniem morelowym
Bułeczki z nadzieniem morelowym 
Domowe bułeczki z pysznym nadzieniem to ulubione drożdżówki moich dzieci. Idealne na deser oraz przekąskę, drugie śniadanie i na podwieczorek. Zapraszam po przepis z notatnika babci.

Mega owocowe bułeczki z nadzieniem morelowym zawsze wychodzą idealne. Przepis mojej babci gwarantuje, że będą mięciutkie, lekkie i pięknie wyrosną. Sekretem jest jeden nieoczywisty dodatek do ciasta drożdżowego.

Jakie ciasto drożdżowe na bułeczki z owocami?

Bułeczki z owocami można przygotować z ciasta z dodatkiem świeżych oraz suchych drożdży. Ja dodaję świeże drożdże – poniższy przepis nie wymaga przygotowywania rozczynu – wystarczy utrzeć drożdże z cukrem, dodać mokre składniki i mąkę, a następnie wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.

Przepis mojej babci uwzględnia dodanie do ciasta jednego sekretnego składnika. A chodzi o śmietanę, która sprawia, że ciasto wychodzi bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. Śmietanę możesz zastąpić kremowym jogurtem naturalnym (jogurt powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany).

Do ciasta dodaję również masło, żółtka i skórkę otartą z cytryny, która sprawia, że drożdżówki mają wyjątkowy aromat (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić skórką otartą z pomarańczy).

Jak zrobić bułeczki z nadzieniem morelowym?

Po pierwsze i najważniejsze – składniki ciasta oraz nadzienie powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszę, dodaję cukier, ucieram i czekam, aż staną się płynne. Następnie dodaję mokre i suche składniki. Ciasto wyrabiam około 15 minut. Gotowe ciasto nie jest bardzo gęste i lepi się do miski. Ciasto odstawiam do wyrastania na około 60 minut lub do podwojenia objętości, a następnie dzielę na 12 porcji, formuję i nadziewam. Bułeczki przed pieczeniem odstawiam do lekkiego napuszenia, a następnie smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Bułeczki z nadzieniem morelowym

Genialna przekąska na każdą porę dnia i pyszny dodatek do kawy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 średnie żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól

Do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu morelowego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli. Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj cukier i utrzyj. Poczekaj, aż drożdże staną się płynne, a następnie dodaj żółtka, śmietanę, skórkę otartą z cytryny oraz roztopione masło i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Na koniec dodaj przesianą mąkę, wmieszaj ją w mokre składniki i wyrób jednolite ciasto.
  2. Wyrastanie ciastaMiskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  3. Formowanie bułeczek i nadziewaniePrzełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką stolnicę, uformuj wałek i podziel go na 12 kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę. Gotowe kulki rozpłaszcz na placki, dodaj nadzienie (1/2 łyżki dżemu na bułeczkę), zlep brzegi placków i ponownie uformuj kulki.
  4. Wyrastanie bułeczekUłóż bułeczki w wysmarowanej masłem formie lub na wyłożonej papierem blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. PieczeniePosmaruj napuszone bułeczki roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki w czasie pieczenia powinny podrosnąć i ładnie się przyrumienić.

Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem, oprósz cukrem pudrem.

Inne wersje nadzienia do domowych drożdżówek

Na nadzienie do domowych drożdżówek nadają się również inne dżemy, a także marmolady i powidła np. dżem truskawkowy, dżem brzoskwiniowy, dżem porzeczkowy, dżem agrestowy, dżem wiśniowy, marmolada wieloowocowa i powidła śliwkowe. Jesienią i zimą nadziewam bułeczki smażonymi jabłkami z cynamonem, mielonymi goździkami oraz odrobiną imbiru, a także domowym kremem czekoladowym lub kremem pistacjowym.

Wyśmienicie smakują też domowe bułeczki drożdżowe nadziewane innymi owocami, np. borówkami, leśnymi jagodami, poziomkami, truskawkami, malinami, rabarbarem.

Czytaj też:
Szybkie bułki na śniadanie. Nie marnuj czasu i weź się za nie teraz, a za 30 minut będą gotowe
Czytaj też:
Chrupiące bułki na śniadanie i nie tylko. Moja rodzina zajada się nimi od lat