Pierwszy raz spróbowałem ich u znajomej na parapetówce i od razu zrobiły furorę. Wyglądały na skomplikowane, a były banalnie proste. Wszyscy pytali o przepis. Od tamtej chwili robię je regularnie na spotkania, do pracy i bez okazji. Zawsze znikają z talerza szybciej niż zdążę je podać.
Jak przygotować ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem?
Aby ślimaki były równo upieczone, warto schłodzić ciasto przez chwilę po zwinięciu i dopiero wtedy je kroić, łatwiej uzyskać równe plastry. Jajko możesz wymieszać z łyżką mleka, wtedy wierzch będzie bardziej lśniący. Zamiast tarcia sera możesz użyć plastrów, ale starty lepiej się rozkłada i roztapia. Dobrze sprawdza się też lekko pikantna musztarda, dodaje smaku, ale nie dominuje całości. Zamiast musztardy, jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak, użyj ketchupu. Uważaj tylko, żeby nie jeść prosto z piekarnika. Łatwo o poparzenia.
Przepis: Francuskie ślimaczki z szynką i serem
Prosta przekąska, którą można jeść na ciepło i na zimno.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski)
- 100 g szynki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko do posmarowania
- odrobina suszonego oregano lub bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaRozwiń ciasto francuskie i jeśli lubisz, posmaruj cienką warstwą musztardy. Następnie ułóż równomiernie plastry szynki, a na nie starty ser. Posyp całość suszonymi ziołami.
- Zwijanie i krojenieZacznij zwijać ciasto wzdłuż dłuższego boku, dość ciasno, aby nadzienie dobrze się trzymało. Pokrój rulon na plastry o szerokości ok. 1,5 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- PieczenieŚlimaczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, by ładnie się zarumieniły. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz około 18–20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Co zamiast szynki i sera wykorzystać w ślimaczkach z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie to świetna baza do najróżniejszych przekąsek. Jednak nie każdy musi przepadać za klasycznym połączeniem szynki i sera, dlatego warto sięgnąć po inne, równie smaczne nadzienia. Sprawdź te propozycje:
- Szpinak z fetą – podsmażony szpinak z czosnkiem i pokruszoną fetą tworzy kremowe, wyraziste nadzienie.
- Suszone pomidory i oliwki – intensywne w smaku, świetnie komponują się z ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
- Pieczarki z cebulą – podsmażone na złoto, z dodatkiem tymianku lub natki pietruszki, tworzą aromatyczne wnętrze.
- Pasta z czerwonej soczewicy – gęsta, lekko pikantna, dobrze trzyma się ciasta i nadaje ślimaczkom sycącego charakteru.
- Pesto i orzechy – np. pesto bazyliowe z posiekanymi orzechami włoskimi lub nerkowcami dla chrupkości.
- Kremowy serek z ziołami – delikatny, ale aromatyczny, można dodać do niego rukolę, pieczoną paprykę lub kapary.
Czytaj też:
Zawsze znikają pierwsze. Zawijasy z cukinii i sera robię w 15 minut, a pieką się sameCzytaj też:
Nie wiesz, co zjeść? Te wytrawne rollsy uratowały niejeden mój wieczór. Zrób je choć raz