Plasterki łososia smaruję dwoma masami i mam pyszne roladki. Wystarczy 15 minut

Plasterki łososia smaruję dwoma masami i mam pyszne roladki. Wystarczy 15 minut

Dodano: 
Roladki z łososia
Roladki z łososia Źródło: Shutterstock / kina8
Przekąski nie są złe, pod warunkiem, że są zrobione z wartościowych składników. Oto przykład takiej pysznej i zdrowej przekąski, którą można zrobić w nie więcej niż kwadrans. Podstawą są plastry wędzonego łososia.

Kto z was nie lubi przekąsek? W moim domu wszyscy wkrótce po głównym posiłku rozglądają się za czymś „na ząb”. Nie wynika to raczej z niedojedzenia, z chęci podjadania i przegryzania. Dlatego staram się zawsze mieć coś zdrowego w zanadrzu. Często robię na przykład roladki z wędzonego łososia. Nie ma przy nich dużo pracy, a smakują fantastycznie.

Czym nadziać roladki z łososia?

Wędzony łosoś to smaczny i zdrowy składnik przekąsek. By nie popsuć jego notowań, warto połączyć go z czymś równie wartościowym i smacznym. Ze smakiem wędzonej ryby doskonale idzie w parze np. pasta twarogowa czy po prostu dobrze doprawiony twarożek. Warto też sięgnąć po warzywa. Doskonale sprawdzą się tu listki świeżej rukoli czy szpinaku, a także warzywne pasty, np. z awokado.

Jak zrobić roladki z wędzonego łososia?

Przygotowanie roladek z wędzonego łososia jest proste i szybkie. Najpierw przygotowuję do nich dwie masy. Jedną robię na bazie kremowego twarożku, drugą z awokado. Smaruję nimi plastry wędzonej ryby, roluję i kroję w plastry. Pyszna i efektowna przekąska jest już gotowa.

Przepis: Roladki z wędzonego łososia

Prosta, szybka przekąska z wędzonego łososia, twarogu i awokado

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 150 g kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 awokado
  • 30 g świeżych liści szpinaku lub koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pastKremowy twarożek rozmieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Szpinak lub koperek opłucz, osusz, zblenduj na gładką masę, odciśnij nadmiar płynu. Awokado obierz, rozgnieć widelcem, połącz ze zblendowanym szpinakiem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Formowanie roladkiPlastry wędzonego łososia ułóż w prostokątny płat, tak by końce zachodziły na siebie. Najpierw posmaruj go pastą twarogową, a potem z awokado. Zroluj zaczynając od dłuższego boku. Roladkę schłodź, a potem pokrój w plastry.

Jak podać roladki z wędzonego łososia?

Roladki z wędzonego łososia są doskonałe na przekąskę, ale nie tylko. Można je też zjeść na lekką kolację czy podać jako przystawkę albo zakąskę. By łatwiej było je jeść, w każdy plaster przekąski można wbić wykałaczkę. Można też dołożyć po pomidorku koktajlowym, oliwce czy kawałeczku cytryny.

Czytaj też:
Tę sałatkę z kurczakiem robię dosłownie 20 minut. Podaję na kolację lub przekąskę
Czytaj też:
Ciasto francuskie kroję w kwadraty i kładę pyszny farsz. Tymi rożkami zajada się cała rodzina

Źródło: smaki.pl