Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz maślane bułeczki z serem cheddar (cheddar cheese biscuits) są szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać kilka tanich składników łyżką i wstawić na chwilę do piekarnika, żeby móc cieszyć się smakiem przepysznej przekąski i dodatku m.in. do zup.
Skąd pochodzą maślane bułeczki z serem cheddar?
Bułeczki serowe (nazywane również biszkoptami serowymi) to wypiek kuchni amerykańskiej. Wytrawne bułeczki zachwycają smakiem oraz konsystencją i są gotowe do pieczenia ekspresowo – nie wymagają dodawania drożdży oraz formowania.
Bułeczki z serem cheddar zyskały ogromną popularność dzięki sieci amerykańskich restauracji Red Lobster, która nie tylko podaje je w swoich lokalach, ale także stworzyła gotową mieszankę do ich wypieku w domu. Tradycyjnie maślane bułeczki z serem cheddar podawane są m.in. jako wytrawna przekąska, zamiennik pieczywa, dodatek do zup i zimnych sosów, a także dodatek do gulaszu.
Jak zrobić maślane bułeczki z serem cheddar?
Maślane bułeczki z serem cheddar przygotowuję z ciasta na bazie białej mąki pszennej (możesz również użyć mąki pełnoziarnistej lub pomieszać różne rodzaje mąk np. białą pszenną i orkiszową), roztopionego masła oraz maślanki. Dodanie sera sprawia, że ciasto po upieczeniu jest zwarte, wilgotne i rozpływa się w ustach. Do ciasta dodaję również granulowany czosnek, sól cebulową oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wszystkie składniki ciasta na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową.
Po wymieszaniu składników odstawiam ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło, a następnie nabieram niewielkie porcje lekko natłuszczoną olejem drewnianą łyżką (tłuszcz zapobiega przyklejaniu się ciasta do łyżki) i wykładam na blachę do pieczenia.
Wskazówka: wierzch bułeczek możesz posmarować przed pieczeniem masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku lub masłem z ziołami. Zioła możesz również dodać do ciasta na bułeczki.
Przepis: Bułeczki z serem cheddar
Te pyszne bułeczki nazywane są serowymi biszkoptami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 91 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 170 g sera cheddar
- 30 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli cebulowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Dodatkowo:
- olej do natłuszczenia łyżki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj granulowany czosnek, sól cebulową oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszaj suche składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masło roztop i wystudź.
- Łączenie składnikówDo mąki z przyprawami i proszkiem do pieczenia dodaj starty na tarce ser i wymieszaj. Następnie dodaj maślankę oraz roztopione masło i mieszaj ciasto łyżką, aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie do pieczeniaNatłuść jedną lub dwie drewniane łyżki olejem, nabieraj niewielkie porcje ciasta i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Piecz bułeczki przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Maślane bułeczki z serem cheddar podaję jako samodzielną przekąskę oraz np. dodatek do mięsnego i warzywnego gulaszu, zupy fasolowej, grochówki, sosu pieczarkowego/sosu z leśnych grzybów oraz zimnego sosu czosnkowego.
Czytaj też:
Szybkie bułeczki twarogowe wychodzą idealnie mięciutkie. Słodki przysmak na śniadanie i na deserCzytaj też:
Mleczne bułeczki po upieczeniu wykańczam na słodko. Smakują, jak marzenie