Te pyszne bułeczki twarogowe przypominają mi te, które robiła moja babcia. Niestety nie zachowała się jej receptura, ale kiedy spróbowałam u znajomej tych słodkich bułek, od razu wiedziałam, że to jest to. Jest to przepis bardzo prosty, bez konieczności długiego wyrabiania ciasta i warto go zapisać: jest doskonałą bazą do zrobienia domowych jagodzianek czy bułeczek nadziewanych dżemem lub słodkimi kremami.
Jak zrobić słodkie bułeczki twarogowe?
Aby przygotować ciasto, należy rozdrobnić twaróg: najprościej przepuścić go przez praskę do ziemniaków, można też zmielić. Ważny etap to ubijanie jaj na puszystą masę: dzięki temu ciasto jest bardzo delikatne. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, jak robi się to przy większości ciast drożdżowych. Tu wystarczy zagnieść do połączenia składników na gładkie ciasto. Oczywiście można to zrobić przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania.
Bułeczki twarogowe wkłada się do zimnego piekarnika. Ten prosty zabieg sprawia, że pięknie wyrastają podczas pieczenia. Jeśli chcesz uzyskać błyszczącą skórkę bułeczek, posmaruj je przed pieczeniem niewielką ilością żółtka rozmąconego z mlekiem.
Czas pieczenia jest orientacyjny i zależy również od tego, jak duże bułeczki uformujesz. Zwykle wystarczy do 25 minut.
Przepis: Słodkie bułeczki twarogowe
Pomysł na pyszny wypiek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 184 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże wymieszać z ciepłym (niegorącym) mlekiem i łyżeczką cukru. Jajka ubij z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do miski wsyp mąkę, ser i zaczyn drożdżowy. Dodaj ubite jajka i zagnieć na jednolitą masę. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Pieczenie bułeczekCiasto podziel na równe porcje. Formuj bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180 stopni. Piecz, aż bułeczki będą ładnie rumiane.
Jak zrobić słodkie bułki z owocami?
Bułeczki twarogowe można nadziewać. Świetnie się tu sprawdzi farsz ze świeżych jagód, dżemy owocowe czy np. krem orzechowo-czekoladowy. Aby zrobić takie bułki, najpierw spłaszczaj porcje ciasta, kładź na środek farsz, a potem zawijaj, dobrze zlepiając brzegi i formując kształt bułek.
Czytaj też:
Weź kubek jogurtu i borówki. To mięciutkie i wilgotne ciasto zrobisz w niecałą godzinęCzytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i poranki