Mleczne bułeczki po upieczeniu wykańczam na słodko. Smakują, jak marzenie

Mleczne bułeczki po upieczeniu wykańczam na słodko. Smakują, jak marzenie

Dodano: 
Mleczne bułeczki
Mleczne bułeczki Źródło: Shutterstock / Hans Geel
Te mleczne bułeczki zachwycają delikatnością i miękkością. Są tak smaczne, że trudno im się oprzeć. Moje dzieci za nimi przepadają, ale my dorośli też chętnie je zjadamy. Są idealne na śniadanie na słodko czy na przekąskę.

Mleczne bułeczki zaczęłam piec, bo moje dzieci kilka razy wrzuciły mi podobny produkt do sklepowego koszyka. Gdy spróbowałam ich w domu, stwierdziłam, że nigdy więcej nie kupię dzieciom takiej chemii. Cóż, ich przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż kupienie, ale smak jest nieporównywalnie lepszy. A robi się je z prostych składników.

Z jakich składników robi się mleczne bułeczki?

Podstawą mlecznych bułeczek jest delikatne ciasto drożdżowe. By je przygotować do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn drożdżowy, a także cukier, jajka, rozpuszczone masło i trochę cukru wanilinowego lub skórki otartej z cytryny. Wyrośnięte ciasto odstawiam do wyrośnięcia, formuję z niego bułeczki, a gdy wyrosną, trafiają do piekarnika. Teraz od od gotowego przysmaku dzieli mnie już nie więcej niż 20 minut.

Jak zrobić mleczne, słodkie bułeczki?

Moje mleczne bułeczki doskonale smakują dzięki prostemu, pysznemu wykończeniu. Gdy są jeszcze ciepłe, smaruję je miodem, a potem posypuję posiekanymi orzechami. Takie bułeczki nie potrzebują już żadnych dodatków, no chyba, że odrobinę zimnego masła do posmarowania. Z tym dodatkiem smakują wprost niebiańsko.

Przepis: Słodkie, mleczne bułeczki

Mleczne bułeczki posmarowane miodem i posypane posiekanymi orzechami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • 100 g miodu płynnego
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże rozmieszaj w 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaDo dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier. Dodaj jajka, rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Formowanie bułeczekWyrośnięte ciasto wyrób, podziel na 12 części. Z każdej uformuj bułeczkę o dowolnym kształcie (np. rogalika, ósemki). Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Pieczenie i wykańczanie bułeczekBułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj miodem i posyp posiekanymi orzechami.

Jak podać mleczne, słodkie bułeczki?

Mleczne bułeczki najlepiej smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Jednak doskonałe są też, gdy dobrze wystygną, a nawet następnego dnia. Zwykle serwuję je z mlekiem lub kakao, ale można je też przekroić na pół, posmarować masłem i ewentualnie konfiturą. W takim wydaniu można je zjeść na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację.

Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i trzech dodatków robię niesamowite bułeczki. Przepis na nie mam od koleżanki
Czytaj też:
Te domowe bułki są idealne na grilla. Przepis jest prosty i ratuje, kiedy piekarnie są nieczynne