Sałatki mogą być lekkie albo pożywne. Ja najbardziej lubię te drugie, bo są w stanie zastąpić lekki posiłek. Mają też tę zaletę, że są proste i szybkie do zrobienia, zwłaszcza jeśli sięgnie się np. po warzywa z puszki. Dziś zapraszam was na smaczną i apetyczną sałatkę z ciecierzycy. Moja rodzina się nią zajada, więc myślę, że i wam posmakuje.
Sycące dodatki do sałatek
Aby sałatka była pożywna i długo syciła, warto dodać do niej jeden lub kilka sycących składników. Mogą to być np.:
- nasiona roślin strączkowych, np. fasola, soczewica, ciecierzyca;
- produkty zbożowe, np. kuskus, ryż, makaron, kasza bulgur;
- produkty bogate w białko, np.: jajka, sery, kurczak, tuńczyk;
- nasiona i orzechy, np.: dyni, słonecznika, migdały, orzechy włoskie;
- grzanki, chleb pita.
Jak zrobić pożywną sałatkę z ciecierzycy?
Do mojej sałatki dodaję ciecierzycę, która jest smaczna, pożywna i ma przyjemną konsystencję. Jest bowiem twardawa, a jednocześnie miękka. Sięgam po warzywo ze słoika lub puszki, dzięki czemu tę sałatkę robię raz-dwa. Dodaję do niej tylko trochę rozdrobnionych warzyw i sera, a potem całość mieszam z sosem.
Przepis: Sałatka z ciecierzycy
Pożywna, apetyczna sałatka z ciecierzycy, warzyw i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka konserwowej ciecierzycy
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- ok. 100 g sera feta
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- koperek
- szczypiorek
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiecierzycę przelej na sito, przepłucz zimną wodą, odsącz. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę lub paseczki. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w słupki. Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce. Dodaj pokruszony ser i pestki, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jak ugotować ciecierzycę?
Jeśli nie macie pod ręką ciecierzycy z puszki lub słoika, możecie sięgnąć po warzywo suszone. Trzeba je tylko namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 10 godzin. Potem wodę należy odlać i zalać ciecierzycę porcją świeżej wody w proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę ciecierzycy. Warzywo trzeba gotować mniej więcej godzinę.
Czytaj też:
Dwa dodatki zamieniają zwykłe ziemniaki w obłędny przysmak. Przygotuj raz, a też się zakochaszCzytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy