Z puszki sycącego warzywa i paru dodatków robię apetyczną sałatkę. Można się nią najeść

Z puszki sycącego warzywa i paru dodatków robię apetyczną sałatkę. Można się nią najeść

Dodano: 
Sałatka z ciecierzycy
Sałatka z ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Vaida_B
Sałatki są dobre na przekąskę, lunch czy kolację. Potrafią być bardzo sycące i zdrowe, wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki. Dziś zapraszam was na sałatkę, której podstawą jest puszka pożywnego warzywa.

Sałatki mogą być lekkie albo pożywne. Ja najbardziej lubię te drugie, bo są w stanie zastąpić lekki posiłek. Mają też tę zaletę, że są proste i szybkie do zrobienia, zwłaszcza jeśli sięgnie się np. po warzywa z puszki. Dziś zapraszam was na smaczną i apetyczną sałatkę z ciecierzycy. Moja rodzina się nią zajada, więc myślę, że i wam posmakuje.

Sycące dodatki do sałatek

Aby sałatka była pożywna i długo syciła, warto dodać do niej jeden lub kilka sycących składników. Mogą to być np.:

  • nasiona roślin strączkowych, np. fasola, soczewica, ciecierzyca;
  • produkty zbożowe, np. kuskus, ryż, makaron, kasza bulgur;
  • produkty bogate w białko, np.: jajka, sery, kurczak, tuńczyk;
  • nasiona i orzechy, np.: dyni, słonecznika, migdały, orzechy włoskie;
  • grzanki, chleb pita.

Jak zrobić pożywną sałatkę z ciecierzycy?

Do mojej sałatki dodaję ciecierzycę, która jest smaczna, pożywna i ma przyjemną konsystencję. Jest bowiem twardawa, a jednocześnie miękka. Sięgam po warzywo ze słoika lub puszki, dzięki czemu tę sałatkę robię raz-dwa. Dodaję do niej tylko trochę rozdrobnionych warzyw i sera, a potem całość mieszam z sosem.

Przepis: Sałatka z ciecierzycy

Pożywna, apetyczna sałatka z ciecierzycy, warzyw i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka konserwowej ciecierzycy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża marchewka
  • ok. 100 g sera feta
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • koperek
  • szczypiorek

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiecierzycę przelej na sito, przepłucz zimną wodą, odsącz. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę lub paseczki. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w słupki. Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce. Dodaj pokruszony ser i pestki, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak ugotować ciecierzycę?

Jeśli nie macie pod ręką ciecierzycy z puszki lub słoika, możecie sięgnąć po warzywo suszone. Trzeba je tylko namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 10 godzin. Potem wodę należy odlać i zalać ciecierzycę porcją świeżej wody w proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę ciecierzycy. Warzywo trzeba gotować mniej więcej godzinę.

Czytaj też:
Dwa dodatki zamieniają zwykłe ziemniaki w obłędny przysmak. Przygotuj raz, a też się zakochasz
Czytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy