Sałatki można przygotować z różnych składników. Ważne w nich miejsce powinny zawsze zajmować warzywa, bo są zdrowe, wartościowe, a przy tym niskokaloryczne. Moja sałatka z burakiem to doskonały dowód na to, że dosłownie z czterech składników można przygotować pyszną potrawę.
Jak przygotować warzywa do sałatki?
Warzywa do sałatek można dodać w różnej postaci. Najwartościowsze będą te surowe. Niektóre jednak wymagają obróbki termicznej lub można je dodać w tej formie. W ten sposób można więc przygotować np. buraki, ziemniaki, marchewkę czy seler. Do sałatek warto też wykorzystać warzywa kiszone, a także pikle. Przed dodaniem do sałatki warzywa należy dokładnie umyć i ewentualnie obrać, a potem rozdrobnić. Zazwyczaj kroi się je w kostkę, choć można też w plasterki lub słupki.
Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem?
Sałatka z pieczonym burakiem jest bardzo prosta do przygotowania, bo składa się z zaledwie czterech składników. W tej potrawie najwięcej czasu zajmuje upieczenie lub ugotowanie buraków. Ja zazwyczaj je piekę, bo są wtedy smaczniejsze i można je dołożyć np. do piekącego się mięsa. Tak naprawdę zawsze staram się piec buraki „przy okazji”, bo to ekonomiczne rozwiązanie. Gdy warzywo wystygnie, wystarczy je obrać, rozdrobnić i dorzucić pozostałe składniki.
Przepis: Sałatka z burakiem
Prosta i zdrowa sałatka z buraka i trzech dodatków
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości buraki
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, każdy owiń w kawałek folii aluminiowej i piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza (buraki możesz też ugotować). Upieczone buraki wystudź, obierz, pokrój w półplasterki lub w kostkę.
- Łączenie składnikówSzpinak opłucz, osusz, wyłóż nim duży talerz lub półmisek. Na szpinak wyłóż kawałki buraków. Posyp je pokruszonym serem feta i podprażonymi pestkami słonecznika. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos, polej nim sałatkę.
Inne wersje sałatki z burakiem
Tę sałatkę możecie też przyrządzić z buraków gotowanych. Możecie je ugotować sami lub kupić gotowane, zafoliowane. To drugie rozwiązanie jest bardzo wygodne i szybkie. Zamiast szpinaku do sałatki doskonale będzie pasować sałata rukola. Ma apetyczny wygląd i wyrazisty smak. Pestki słonecznika da się zaś zastąpić pestkami dyni czy orzeszkami pinii.
Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dniaCzytaj też:
To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięso