Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy

Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy

Dodano: 
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem Źródło: Shutterstock / Alex Bayev
Bardzo lubię sałatki, a ta z burakiem to mój domowy klasyk. Robię ją często, bo jest niezwykle smaczna i zdrowa. Idealnie nadaje się na przekąskę, lunch do pracy czy lekką kolację.

Sałatki można przygotować z różnych składników. Ważne w nich miejsce powinny zawsze zajmować warzywa, bo są zdrowe, wartościowe, a przy tym niskokaloryczne. Moja sałatka z burakiem to doskonały dowód na to, że dosłownie z czterech składników można przygotować pyszną potrawę.

Jak przygotować warzywa do sałatki?

Warzywa do sałatek można dodać w różnej postaci. Najwartościowsze będą te surowe. Niektóre jednak wymagają obróbki termicznej lub można je dodać w tej formie. W ten sposób można więc przygotować np. buraki, ziemniaki, marchewkę czy seler. Do sałatek warto też wykorzystać warzywa kiszone, a także pikle. Przed dodaniem do sałatki warzywa należy dokładnie umyć i ewentualnie obrać, a potem rozdrobnić. Zazwyczaj kroi się je w kostkę, choć można też w plasterki lub słupki.

Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem?

Sałatka z pieczonym burakiem jest bardzo prosta do przygotowania, bo składa się z zaledwie czterech składników. W tej potrawie najwięcej czasu zajmuje upieczenie lub ugotowanie buraków. Ja zazwyczaj je piekę, bo są wtedy smaczniejsze i można je dołożyć np. do piekącego się mięsa. Tak naprawdę zawsze staram się piec buraki „przy okazji”, bo to ekonomiczne rozwiązanie. Gdy warzywo wystygnie, wystarczy je obrać, rozdrobnić i dorzucić pozostałe składniki.

Przepis: Sałatka z burakiem

Prosta i zdrowa sałatka z buraka i trzech dodatków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, każdy owiń w kawałek folii aluminiowej i piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza (buraki możesz też ugotować). Upieczone buraki wystudź, obierz, pokrój w półplasterki lub w kostkę.
  2. Łączenie składnikówSzpinak opłucz, osusz, wyłóż nim duży talerz lub półmisek. Na szpinak wyłóż kawałki buraków. Posyp je pokruszonym serem feta i podprażonymi pestkami słonecznika. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos, polej nim sałatkę.

Inne wersje sałatki z burakiem

Tę sałatkę możecie też przyrządzić z buraków gotowanych. Możecie je ugotować sami lub kupić gotowane, zafoliowane. To drugie rozwiązanie jest bardzo wygodne i szybkie. Zamiast szpinaku do sałatki doskonale będzie pasować sałata rukola. Ma apetyczny wygląd i wyrazisty smak. Pestki słonecznika da się zaś zastąpić pestkami dyni czy orzeszkami pinii.

Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dnia
Czytaj też:
To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięso