Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej

Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej

Dodano: 
Pierogi po góralsku
Pierogi po góralsku Źródło: Shutterstock / UlianovDmitrii
Sekretem wyjątkowego smaku tych pierogów jest aromatyczna bryndza, która przeniesie cię prosto w serce Tatr. Sprawdź ten przepis i odkryj, jak jedna mała zmiana potrafi całkowicie odmienić klasyczne pierogi ruskie.

Pierogi, choć wymagają nieco pracy, to stanowią idealny wybór na rodzinny obiad. Uwielbiamy tradycyjne pierogi ruskie, ale testuję również inne przepisy na ziemniaczany farsz. Dodanie aromatycznej bryndzy zamiast twarogu z mleka krowiego sprawia, że danie idealnie oddaje ducha niebanalnej, góralskiej prostoty i tradycji.

Dlaczego warto jeść bryndzę?

Bryndza jest bogata w wapń i białko oraz inne składniki odżywcze np. witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, żelazo i magnez. Warto włączyć ten ser do swojej diety nie tylko ze względu na wysokie wartości odżywcze, ale także prozdrowotne właściwości, dzięki którym można m.in. obniżyć wysoki poziom cholesterolu, oraz zadbać o odporność organizmu i układ trawienny (bryndza stanowi prawdziwą skarbnicę probiotyków). Smak bryndzy doskonale wzbogaci nie tylko pierogi, ale także wytrawne nadzienie do naleśników, zapiekanki, pizzę oraz pieczone ziemniaki. Bryndzę wykorzystasz również jako składnik sałatek i dodatek do kanapek.

Jak zrobić pierogi po góralsku?

Pierogi po góralsku niewiele różnią się od pierogów ruskich. Jedyną różnicą jest zastąpienie sera twarogowego bryndzą. Na farsz wybieram ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C) lub ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B). Na nadzienie nie nadają się ziemniaki sałatkowe – po przeciśnięciu przez praskę są bardzo wodniste, co sprawia, że farsz nie jest smaczny.

Wskazówka: farsz do pierogów możesz przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub ziemniaków z wczorajszego obiadu. Zimne ziemniaki polecam podgrzać i jeszcze raz przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem.

Do farszu, oprócz ziemniaków i bryndzy, dodaję również sporo podsmażonej cebuli. Idealnym dodatkiem do pierogów po góralsku i innych pierogów z ziemniakami, serem oraz cebulą jest świeży, aromatyczny koperek. Polecam dodać go w ilości dopasowanej do indywidualnego gustu (nie uwzględniłem w przepisie, bo nie stanowi składnika tradycyjnej receptury).

Porada: gdy odstawię ciasto, żeby odpoczęło, formuję z gotowego farszu małe kulki, dzięki czemu nadziewanie i lepienie pierogów idzie bardzo szybko.

Przepis: Pierogi po góralsku

Choć ich skład niewiele różni się od pierogów ruskich, to drobna zmiana w przepisie zmienia wszystko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
786 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g gorącej wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g bryndzy
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem i wystudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj cebulę do ziemniaków razem z pokruszoną bryndzą i wymieszaj. Dopraw farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj sól, olej oraz gorącą wodę i wymieszaj. Gdy składniki nieco ostygną, wyrób jednolite, elastyczne i miękkie ciasto. Podziel na 4 części i każdą umieść w foliowym woreczku lub owiń folią spożywczą. Odstaw ciasto na 1 godzinę, żeby odpoczęło.
  3. WykonanieRozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep brzegi, formując pierogi. Gotowe pierogi układaj na posypanej mąką stolnicy lub tacce i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Wskazówka: surowe pierogi (ułożone na tacce) możesz wstawić do zamrażalnika, a gdy stwardnieją, przełożyć do woreczków lub pojemników. Mrożone, surowe pierogi gotuję jak świeże – nie rozklejają się i mają idealną konsystencję.
  4. GotowanieZagotuj wodę w dużym garnku i dodaj sól. Wrzucaj pierogi małymi partiami i gotuj przez 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Wyjmij ugotowane pierogi łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru wody na sitku.

Pierogi po góralsku podaję polane roztopionym masłem, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Wyśmienicie smakują serwowane z kwaśną śmietaną oraz gęstym jogurtem.

Czytaj też:
Z ciasta na pierogi wytnij koła i połóż na patelni. Genialny patent na pyszną przekąskę
Czytaj też:
Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku