Ta śródziemnomorska sałatka to istny majstersztyk. Jej sekretnym składnikiem jest sos

Ta śródziemnomorska sałatka to istny majstersztyk. Jej sekretnym składnikiem jest sos

Dodano: 
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka śródziemnomorska Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Ta sałatka należy do ulubionych w moim domu. Kocha ją cała rodzina za soczystość, smak i lekkość. Ja dodatkowo cenię ją za łatwość przygotowania. Naprawdę robi się ją raz-dwa, a jest doskonała na przekąskę czy lekką kolację.

Proste, lekkie sałatki to jest to co lubię. Można je jeść bez większych wyrzutów sumienia i o różnych porach dnia. Ja zwykle tę sałatkę śródziemnomorską serwuję mojej rodzinie na kolację. Wszyscy ją lubią, bo składa się ze smacznych składników. Jej dopełnieniem jest aromatyczny, lekki sos – również ekspresowy do przygotowania.

Z jakich składników zrobić sałatkę śródziemnomorską?

Do przygotowania sałatki śródziemnomorskiej stosuję zwykle cztery składniki. Są to: sałata, pomidory, ser mozzarella i oliwki. Jeśli chodzi o sałatę, to może to być mieszanka sałat, sałata masłowa, roszponka czy rukola. Pomidory sprawdzą się zarówno pokrojone duże, jak i przekrojone na pół koktajlowe. Również ser mozzarella może być w postaci większej kulki pokrojonej w plastry lub w kostkę albo w postaci mini-kulek. Oliwki zaś wybieram zwykle czarne, bo mają łagodniejszy smak niż zielone i nie przytłaczają całej przekąski. Dopełnieniem sałatki jest sos na bazie oliwy z oliwek.

Jak zrobić sałatkę śródziemnomorską?

Przygotowanie tej sałatki śródziemnomorskiej zajmie wam nie więcej niż 10-15 minut. A gdy sięgniecie po umytą i rozdrobnioną sałatę, będzie jeszcze szybciej. Podobnie zresztą, jak w przypadku mini-mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Sos do sałatki robię zwykle z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich i odrobiny soku z cytryny. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem i doprawiam całość solą i pieprzem.

Przepis: Sałatka śródziemnomorska

Lekka sałatka z sałaty, pomidorów, mozzarelli i oliwek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża główka sałaty masłowej lub 150 g mieszanki sałat
  • 2 większe pomidory lub 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g mini-mozzarelli lub 125 g mozzarelli w kulce
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie ją opłucz, osusz, porwij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój w sporą kostkę. Małe pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Mozzarellę osącz z zalewy, dużą pokrój w plastry. Oliwki osącz z zalewy.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i sporą szczyptą ziół prowansalskich. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jak podać sałatkę śródziemnomorską?

Sałatka śródziemnomorska najlepiej smakuje podana ze świeżą bagietką lub ciabattą. Idealnie też sprawdzą się tu grzanki czosnkowe z serem lub bez. Jeśli zaś chcecie, by sałatka była pożywniejsza, możecie do niej dodać kawałki podsmażonego fileta z kurczaka lub krewetki.

Czytaj też:
Nie ma łatwiejszej sałatki ziemniaczanej. Sekretem jest wyrazisty sos z dwóch składników
Czytaj też:
Świetna, tania sałatka śledziowa. Trudno przestać ją jeść, a robi się szybko i prosto