Ciasteczka twarogowe jak z dzieciństwa. Z 6 składników zrobisz prawdziwy hit

Ciasteczka twarogowe jak z dzieciństwa. Z 6 składników zrobisz prawdziwy hit

Dodano: 
Ciasteczka z twarogiem
Ciasteczka z twarogiem Źródło: Shutterstock / Rui Elena
Smak twarogowych ciasteczek to smak mojego dzieciństwa. Zapraszam po sprawdzony przepis na lekkie, puszyste i obłędnie pyszne ciasteczka z ciasta twarogowego.

Ciasteczka z twarogiem znikają, zanim się obejrzę. Smakują nie tylko mojej rodzinie, ale także gościom. Aż trudno uwierzyć, że pyszne ciasto zawiera tylko 6 składników.

Patent na idealne ciasto twarogowe

Ciasto twarogowe nie zawsze wychodzi idealne, jednak mam sposób, żeby nie było zbyt miękkie oraz za twarde. Robię je z takiej samej ilości mąki, masła oraz twarogu. Wybieram twaróg tłusty, który nadaje ciastu wyjątkowy smak oraz konsystencję. Opcjonalnie możesz również użyć twarogu półtłustego. Jeżeli chcesz, żeby ciasto miało idealnie gładką konsystencję, to zmiel lub zblenduj biały ser przed połączeniem z pozostałymi składnikami bądź użyj twarogu sernikowego mielonego. Ja rozgniatam twaróg widelcem.

Żeby ciasteczka wyszły chrupiące, niezbędne jest dość długie chłodzenie ciasta – 4 godziny to minimum. Zwykle robię ciasto twarogowe wieczorem i schładzam je przez całą noc, a następnego dnia piekę ciasteczka.

Jak zrobić ciasteczka z twarogiem?

Ciasteczka z twarogiem robię zgodnie ze starym przepisem, który nigdy mnie nie zawiódł. Ciasto zagniatam z zimnych składników. Masło kroję na małe kawałki lub wkładam na chwilę do zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach. Ważne jest, żeby jak najszybciej połączyć składniki ciasta – jeżeli masło i twaróg nadmiernie się ogrzeją, to ciasto stanie się bardzo rzadkie.

Przepis: Ciasteczka z twarogiem

Proste ciasteczka zaskakują delikatnością i smakiem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
91 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g tłustego twarogu
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Do dekoracji:

  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej. Dodaj szczyptę soli oraz cukier i wymieszaj. Jajko wybij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i roztrzep widelcem. Twaróg rozdrobnij widelcem. Masło pokrój na małe kawałki.
  2. Wyrabianie ciastaW mące zrób dołek i dodaj roztrzepane jajko, twaróg oraz masło. Szybko wyrób elastyczne ciasto. Podziel ciasto na pół, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. WykonanieWyjmij z lodówki jedną porcję mocno schłodzonego ciasta i rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj niewielkie kwadraty, prostokąty lub inne kształty i układaj ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka z twarogiem około 15 minut – powinny nieco urosnąć i ładnie się przyrumienić. Gdy pierwsza blacha ciastek będzie się piekła, przystąp do wałkowania i robienia słodkiej przekąski z drugiego ciasta.

Ciasteczka z twarogiem serwuję, gdy ostygną. Przed podaniem oprószam słodką przekąskę cukrem pudrem.

Ciasteczka z twarogu w wersji nadziewanej

Ciasteczka z twarogiem możesz przygotować również z nadzieniem np. marmoladą lub słodkim serem (jak do naleśników). Planując przygotowanie ciasteczek z nadzieniem, zwiększam ilość składników o połowę i rozwałkowuję schłodzone ciasto na dwa placki. Jeden placek smaruję nadzieniem i przykrywam drugim, lekko dociskam, a następnie wykrawam ciasteczka szklanką lub kroję nożem na kwadraty bądź trójkąty. Podczas wykrawania brzegi ciasta się sklejają i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia. Jeśli obawiasz się, że nadzienie wypłynie, brzegi ciastek przed pieczeniem możesz docisnąć ząbkami widelca. Takie ciastka wyglądają bardziej dekoracyjnie, jak na przykład kruche ciasteczka nadziewane dżemem, które robi moja redakcyjna koleżanka.

Czytaj też:
Biorę ser z wiaderka i puszkę brzoskwiń. Miniaturowe serniczki są u mnie hitem
Czytaj też:
Dwa dodatki sprawiają, że te racuchy biją inne na głowę. Są pyszne i pożywne