Często podkreślam, że uwielbiam piec serniki, bo to dla mnie jedne z najlepszych ciast i jednocześnie, wbrew pozorom, jedne z najłatwiejszych do zrobienia. Ten przepis jest również dziecinnie prosty, a są to sernikowe babeczki, czy po prostu miniaturowe serniczki z brzoskwiniami z puszki. Są idealne na deser, łatwo je też spakować na wynos, do szkoły czy do pracy.
Jak zrobić serniczki z sera z wiaderka?
Do zrobienia tego przysmaku wykorzystuję jeden z moich ulubionych przepisów na sernik, w którym wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Najczęściej bazą mojego deseru jest popularny ser z wiaderka: to szybka i dość tania opcja (poluję na promocje na taki ser), ale oczywiście można tu wykorzystać samodzielnie zmielony twaróg.
Serniczki robię w dwóch wersjach – z kruszonką albo bez kruszonki. Obie opcje podaję w przepisie. Mam tendencje do robienia zbyt dużej ilości kruszonki (np. przy pieczeniu drożdżówek), ale nadmiar zamrażam i potem wykorzystuję np. do takich serniczków. W przepisie jest dokładna receptura na prostą kruszonkę.
Rada: z tego przepisu możesz również upiec sernik w tradycyjnej formie, trzymaj go jednak w piekarniku ok. 15-20 minut dłużej.
Przepis: Serniczki z brzoskwiniami
Prosty patent na miniaturowe serniczki.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 24
 - Liczba kalorii
 - 169 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
 - 5 jajek
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 budyń waniliowy
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 50 g masła
 - 1 puszka brzoskwiń
 
opcjonalnie na kruszonkę:
- 40 g masła
 - 40 g cukru
 - 80 g mąki
 
Sposób przygotowania
- Robienie masy sernikowejMasło rozpuść w rondelki i zostaw do ostudzenia. Zmiksuj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Do masy z jajek dodaj ser, budyń, wanilię i masło, zmiksuj wszystko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą sernikową.
 - Robienie kruszonkiJeśli robisz serniczki z kruszonką na wierzchu, uszykuj kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę rozetrzyj i wymieszaj na kruszonkę. Schłodź w lodówce.
 - Pieczenie serniczkówForemkę na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Wlewaj do każdej dziurki masę sernikową (na 2/3 wysokości). W opcji z kruszonką: posyp każdą porcję kruszonką. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
 
Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i zostaw serniczki do wystudzenia.
Jak podawać serniczki z brzoskwiniami?
Te serniczki są pyszne same w sobie, ale można je oprószyć odrobiną cukru pudru, udekorować cytrynowym lukrem lub odrobiną polewy z ciemnej czekolady. Ja bardzo lubię te serniczki na drugi dzień, kiedy są dobrze schłodzone w lodówce.
W wersji deserowej takie serniczki pięknie się prezentują i obłędnie smakują w wersji na gorąco (podgrzej je w mikrofalówce), zaserwowane z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i odrobiną płynnej czekolady.
Czytaj też:
Biorę twaróg i jajko. Z tych prostych składników w mig robię obłędnie pyszne serniczkiCzytaj też:
Ten banalny patent sprawia, że sernik nie pęka. Do piekarnika zawsze wkładam jedną rzecz
