Stromboli to zawijana pizza, której nazwa nawiązuje do wyspy wulkanicznej. Danie podawane jest w formie rolady, która eksploduje smakiem i aromatem. Stromboli można przygotować zarówno z domowego, jak i gotowego ciasta na pizzę. Z tego drugiego rozwiązania też sam korzystam, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a chcę podać rodzinie coś pysznego. Pod przepisem na stromboli znajdziesz też recepturę na domowe ciasto do pizzy.
Jak zrobić włoskie stromboli?
Stromboli z gotowego ciasta na pizzę przygotujesz raz-dwa i bez żadnego wysiłku. Wystarczy ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, rozłożyć na nim nadzienie oraz zwinąć jak roladę. Przed pieczeniem nie można zapomnieć o posmarowaniu wierzchu stromboli roztrzepanym jajkiem, które podczas pieczenia nada ciastu złocisty kolor. Nadzienie do stromboli z mojego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz inne rodzaje sera.
Przepis: Stromboli
Zawijana pizza łączy w sobie tradycyjny włoski smak z prostym wykonaniem.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Włoska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 25 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- 400 g ciasta na pizzę
 - 250 g salami
 - 250 g sera mozzarella
 
Na sos:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1/2 łyżeczki bazylii
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - sól i pieprz
 
Do posmarowania:
- 1 jajko
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGotowe ciasto na pizzę rozłóż na blacie. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli używasz mozzarelli w zalewie, to pokrój ją na plastry. Salami w kawałku pokrój na cienkie plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
 - Robienie sosuPassatę (lub przecier opcjonalnie pomidorowy) wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, oliwą, oregano i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - WykonanieCiasto na pizzę posmaruj warstwą sosu pomidorowego, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na sos wyłóż plasterki salami i mozzarellę. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie zlep brzegi.
 - PieczenieZwiniętą roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Posmaruj jej wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij lub ponakłuwaj w kilku miejscach ostrym nożem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw Stromboli do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe Stromboli jest złociste. Wyjmij upieczoną roladę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia – Stromboli jest bardzo gorące w środku.
 
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować stromboli od a do z, polecam poniższy przepis na ciasto.
Przepis: Ciasto na pizzę
Ciasto drożdżowe na pizzę
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Włoska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 420 w każdej porcji
 
Składniki
- 400 g mąki typ 500 lub 650
 - 1/2 torebki suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - ok. 200 ml ciepłej wody
 
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do sporej miski. Dodaj drożdże suszone (świeże wkrusz do mąki), sól, cukier i oliwę. Wymieszaj składniki. Potem wlej większość ciepłej wody i wymieszaj składniki łyżką. Gdy z grubsza się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią ok. 8 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Upieczone stromboli pokrój na plastry i podawaj na ciepło lub na zimno. Do potrawy możesz podać ulubiony ketchup lub inny sos np. pomidorowy lub czosnkowy.
Inne warianty nadzienia do Stromboli
Nadzienie do stromboli możesz również przygotować z inncyh składników. Pasują m.in. takie połączenia jak:
- ser mozzarella, parmezan, gorgonzola, ricotta i zioła,
 - gotowany, smażony lub pieczony kurczak, pieczarki, cebula, sos pomidorowi i żółty ser,
 - sos do spaghetti bolognese i ser żółty,
 - czosnek szpinak oraz ser feta, gorgonzola lub mozzarella.
 
Rolada z gotowego ciasta na pizzę wyśmienicie smakuje również z farszem ze smażonych pieczarek, czosnku i cebuli.
Czytaj też:
Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchniCzytaj też:
Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut
