Kawałki śledzi przekładam smacznymi warstwami. Tę sałatkę podaję na co dzień i od święta

Kawałki śledzi przekładam smacznymi warstwami. Tę sałatkę podaję na co dzień i od święta

Dodano: 
Sałatka warstwowa ze śledziem
Sałatka warstwowa ze śledziem Źródło: Shutterstock / Timur Malazoniia
Bez śledzi nie wyobrażamy sobie Wigilii, ale chętnie też zjadamy je na co dzień. Nic dziwnego, są bowiem smaczne i łatwe do przygotowania. Dziś mam dla was przepis na prostą sałatkę warstwową z dodatkiem śledzi.

Śledzie to jedne z ulubionych ryb Polaków. Są bowiem nie tylko smaczne, ale też tanie i łatwo dostępne. Najczęściej kupujemy je w postaci solonych filetów, które szybko można przerobić na przekąskę czy sałatkę. A sałatka warstwowa z dodatkiem śledzi jest nie tylko pyszna, ale też bardzo pożywna. To dlatego, że zawiera kilka smacznych i sycących składników.

Jakie składniki pasują do śledzi?

Chyba najpopularniejszym dodatkiem do śledzi jest cebula. Jednak nie tylko ona dobrze komponuje się z solonymi filetami śledziowymi. Można je też zestawić np: z kiszonymi ogórkami, piklami, gotowanymi burakami, jajkami czy marynowanymi grzybami. Dobrze też sprawdzą się tu połączenia ze: szczypiorkiem, rodzynkami, marchewką, śmietaną czy majonezem.

Jak zrobić sałatkę warstwową ze śledziem?

Warstwowa sałatka śledziowa oprócz pysznej ryby, zawiera też kilka sycących składnikó. Jej przygotowanie zwykle zaczynam od n wymoczenia śledzi i przygotowania potrzebnych dodatków. A będą nimi gotowane: ziemniaki, buraczki i jajka.

Przepis: Warstwowa sałatka śledziowa

Filety śledziowe przekładane warstwami warzyw i jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny, by usunąć z nich nadmiar soli. Filety odcedź, osącz, pokrój na nieduże kawałki, skrop octem balsamicznym.
  2. Gotowanie i rozdrabnianie dodatkówBuraki i ziemniaki wyszoruj, ugotuj osobno w mundurkach. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę.
  3. Układanie warstwNa dnie szklanej salaterki ułóż warstwę śledzi. Posyp je częścią posiekanej cebuli, przykryj warstwą ziemniaków, posmaruj majonezem, posyp burakami i znów posmaruj majonezem. Posyp posiekanymi jajkami, posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż pozostałe śledzie, posyp je resztą posiekanej cebuli.

Wskazówki: Do sałatki filety śledziowe dobrze jest pokroić na niewielkie kawałki, bo wtedy całość łatwiej się zjada. Przed podaniem sałatkę należy wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by ją schłodzić i żeby jej składniki przegryzły się ze sobą.

Jak podać sałatkę warstwową?

Sałatkę warstwową najlepiej podać na stół w szklanej, przezroczystej salaterce. Wtedy będą doskonale widoczne jej warstwy, które są zwykle kolorowe. Wierzch sałatki zazwyczaj nie jest zbyt efektowny, co nie oznacza, że nie można jej elegancko podać. Sałatkę wystarczy posmarować warstwą majonezu, udekorować np. listkami natki pietruszki czy posypać posiekaną, czerwoną cebulą.

Czytaj też:
Przepis na te śledzie korzenne mam od koleżanki. Nastawiam je tydzień przed Wigilią
Czytaj też:
Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie