To u mnie najlepsza przekąska do filmu. Przypomina popcorn, a jest zdrowsza i ciekawsza w smaku

To u mnie najlepsza przekąska do filmu. Przypomina popcorn, a jest zdrowsza i ciekawsza w smaku

Dodano: 
Popcorn z kaszy gryczanej
Popcorn z kaszy gryczanej Źródło: Shutterstock / svitlini
To najlepsza przekąska do filmu, jaką znam. Przypomina tradycyjny popcorn, ale jest od niego zdrowsza i ma ciekawszy smak. Zrobisz ją równie prosto, więc polecam spróbować.

Tę przekąskę do filmów podaję zamiast gotowego, pełnego soli i sztucznych dodatków, popcornu. Mogłabym przygotować prażoną kukurydzę w domu, lecz stawiam na zdrowe ziarno, które ma znacznie więcej cennych składników odżywczych. Mój popcorn powstaje na patelni z białej kaszy gryczanej, czyli ziarna niepalonego. W porównaniu do kukurydzy zawiera ona więcej roślinnego białka i błonnika oraz ma niższy indeks glikemiczny. To oznacza, że poziom cukru po zjedzeniu przekąski nie wzrasta gwałtownie i może ona nawet nasycić cię na jakiś czas. Nawet gdy przyrządzam ją z dodatkiem tłuszczu, moja przekąska jest zdrowa i pełna smaku. Dzieci zajadają się nią z przyjemnością.

Jak zrobić popcorn ze zdrowego ziarna?

Wykonanie smakowitej przegryzki zajmuje dosłownie chwilę i jest równie proste co przygotowanie prażonej kukurydzy. Musisz tylko rozgrzać trochę oleju na patelni i podgrzewać na nim zdrowe ziarno, aż zacznie pękać. Potem pozostaje je tylko posolić i podawać. Polecam spróbować. Nam kasza gryczana w tej odsłonie smakuje bardziej niż tradycyjny popcorn.

Przepis: Popcorn z kaszy gryczanej

Pyszna przekąska do filmu, stanowiąca zdrowszą alternatywę dla popcornu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 180 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie nietypowego popcornuW dużym garnku o grubszym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj kaszę gryczaną i podgrzewaj dalej, potrząsając przykrytym pokrywką garnkiem. Niech ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem.
  2. Robienie przekąski do filmuZwiększ moc palnika i dalej podgrzewaj kaszę na popcorn pod przykryciem. Co jakiś czas potrząsaj garnkiem, aby równomiernie się prażyła. W pewnym momencie kasza zacznie „strzelać”. Gdy większość ziaren pęknie, zdejmij garnek z ognia i zdejmij pokrywkę, aby uwolnić parę wodną.
  3. Wykańczanie popcornu z kaszy gryczanejGotowe ziarna przenieś do miski, osuszając je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Posyp solą i wymieszaj.

Jak podawać przekąskę do filmów?

Smakołyk z kaszy gryczanej najczęściej zajadamy podczas domowych seansów kinowych, ale zdarza nam się też pakować ją w pojemnik i zabierać w podróż. Sprawdzała mi się również nie raz jako przegryzka na imprezie dla dzieci lub spotkaniu ze znajomymi. Wszyscy zachwycali się nietuzinkowym smakiem i pytali z czego przyrządzam mój popcorn.

Inne warianty popcornu z kaszy gryczanej

Moją przekąskę do filmu doprawiam solą, ale zrobienie jej z dodatkiem innych przypraw będzie znakomitym pomysłem. Gorąco polecam np. doprawienie zdrowego ziarna papryką słodką, ostrą i wędzoną. To mój ulubiony zestaw przypraw, który świetnie podkreśla także smak pieczonych ziemniaków i ciecierzycy. Możesz też zrobić nieco mniej dietetyczną wersję gryczanego popcornu i położyć na porcjach prażonych ziaren nieco masła. Dodanie do niego przypraw korzennych ciekawie urozmaici tę przekąskę.

Czytaj też:
Te świderki to mój najnowszy patent na szybką i tanią przekąskę. Wystarczą dwa składniki
Czytaj też:
Te kieszonki są genialne. Robi się je w mig z tanich składników, a znikają jeszcze szybciej