Śmiemy twierdzić, że możliwości kulinarne, jakie daje ciasto francuskie, są nieskończone. To przekąski zarówno słodkie, jak i słone. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na genialne kieszonki z pieczarkami, cebulą, papryką i serem mozzarella. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. Można je chrupać od razu, jeszcze lekko gorące, a można zajadać nawet na drugi dzień (ale raczej wątpimy, że doczekają).
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?
Aby zrobić tę przekąskę z ciasta francuskiego nie potrzeba żadnych kulinarnych ani manualnych zdolności. Poradzi tu sobie każdy – wystarczy pokroić ciasto na kwadraty (nie muszą być idealne), ułożyć na nich dodatki, a potem zrobić kieszonki czy też koperty poprzez połączenie ze sobą dwóch przeciwległych końców. Ważne, aby skleić końce ciasta dokładnie.
Przepis: Kieszonki z ciasta francuskiego
Przekąska z dodatkiem pieczarek i sera.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 158 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 4 pieczarki
- 1 czerwona cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 1 kulka sera mozzarella
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki, cebulę i ser pokrój na plastry, paprykę na paski. Ciasto pokrój na kwadraty. Jajko rozmąć z mlekiem.
- Robienie kieszonekNa każdym kawałku ciasta kładź ser, pieczarkę, cebulę i paprykę. Posyp solą i pieprzem. Zagnij i sklej dwa rogi każdego kawałka. Posmaruj kieszonki jajkiem z mlekiem. Piecz kieszonki ok. 20-25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Gotowe kieszonki z ciasta francuskiego świetnie smakują podane z keczupem albo lekki sosami na bazie jogurtu, np. sosem czosnkowym albo ziołowym.
Inne pomysły na przekąskę z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego możesz zrobić po swojemu, a nasz przepis potraktować jedynie jako inspirację. Po prostu połóż na cieście to, na co masz ochotę albo zwyczajnie wykorzystaj składniki, które masz pod ręką. Sprawdzą się tu żółte sery, sery pleśniowe, plasterki szynki lub innej wędliny (może być to nawet parówka pokrojona w plasterki), połówki pomidorków koktajlowych, listki bazylii, szpinaku czy rukoli, suszone pomidory, dowolne pesto.
Posmarowane rozmąconym z jajkiem kieszonki z ciasta francuskiego możesz również posypać dodatkami takimi jak czarnuszka, ziarna sezamu czy suszone zioła – świetnie sprawdzi się np. oregano. Takie kieszonki można też posypać tartym żółtym serem.
Czytaj też:
Do ciasta naleśnikowego dodaj jeden produkt. Te placki znikają z talerzy błyskawicznieCzytaj też:
Mało pracy, a efekt jak z restauracji. Ten genialny przepis na kalafior mam od zawodowego kucharza