Te domowe sajgonki robię często na przekąskę lub kolację. Napełniam je tanim farszem

Te domowe sajgonki robię często na przekąskę lub kolację. Napełniam je tanim farszem

Dodano: 
Domowe sajgonki
Domowe sajgonki Źródło: Shutterstock / Hassel Sinar
Moja rodzina nie przepada za kanapkami. Za to sajgonki mojej roboty mąż i dzieci podbierają sobie z talerzy. Robię je zwykle wieczorem, gdy mam nieco czasu na gotowanie. Znikają w mgnieniu oka, a robi się je całkiem prosto.

Wieczór to pora, kiedy mam zwykle więcej czasu na gotowanie. Pichcę więc wtedy potrawy, które lubi moja rodzina. Jedną z nich są domowe sajgonki. Robię je szybko i z niewyszukanych składników, a wszyscy za nimi przepadają. Sajgonki można kupić gotowe, ale wiadomo, że te własnej roboty mają pewniejszy skład i mniej kosztują. Dlatego zawsze mam w domowych zapasach papier ryżowy.

Co to jest papier ryżowy?

Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste arkusze przygotowane z mąki ryżowej, skrobi z manioku, wody i soli. Są one powszechnie używane w kuchni azjatyckiej. Papier ryżowy służy głównie do przygotowywania lekkich dań, takich jak spring rollsy czy sajgonki. By twarde i suche arkusze zamieniły się w elastyczne płaty, trzeba je krótko namoczyć w wodzie. Warto do niej dodać odrobinę cukru, by w czasie smażenia ładnie się zrumieniły. Zawinięte w papier ryżowy produkty można obsmażyć lub zjeść bez obróbki kulinarnej.

Jak zrobić domowe sajgonki?

Domowe sajgonki zwykle nadziewam jarskim farszem. Robię go z cebuli, kapusty i marchewki. Dorzucam też do niego namoczone i pokrojone w paski grzyby mun. Po podsmażeniu składniki doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem. Farsz do sajgonek często robię dzień wcześniej. Dzięki rozłożeniu przygotowania tego dania na etapy, robi się je naprawdę szybko.

Przepis: Domowe sajgonki

Domowe sajgonki z jarskim farszem z kapusty, marchewki i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
orientalna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 300 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki grzybów mun
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówGrzyby mun namocz w ciepłej wodzie. Osącz je i pokrój w paski. Kapustę dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę i zeszklij ją. Dodaj marchewkę, kapustę i grzyby. Smaż kilka minut, często mieszając. Do warzyw dodaj czosnek i imbir, całość chwilę przesmaż. Dodaj sos sojowy i smaż całość, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
  3. Formowanie sajgonekDo głębszego talerza wlej trochę ciepłej wody, posłodź ją. Zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego, przekładaj je na kuchenną deskę. Na każdy arkusz połóż trochę farszu, uformuj sajgonki.
  4. Smażenie sajgonekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorący kładź sajgonki i smaż je, co jakiś czas obracając, aż ze wszystkich stron zrobią się rumiane.

Wskazówka: Sajgonki najlepiej smakują podane ze słodkim sosem chili.

Inny farsz do sajgonek

Do moich sajgonek robię zwykle farsz warzywny. Jednak danie z dodatkiem mielonego mięsa będzie o wiele pożywniejsze. Tak więc warzywa można podsmażyć z mielonym mięsem lub nadziać sajgonki farszem z mięsa, grzybów mun i kiełków pszenicy.

Czytaj też:
To proste danie z ryżem robię, gdy nie mam ochoty na gotowanie. Syci na długo, a powstaje w chwilę
Czytaj też:
Wystarczy popularny składnik, by zrobić kurczaka w azjatyckim stylu. Będzie miękki i soczysty