Wieczór to pora, kiedy mam zwykle więcej czasu na gotowanie. Pichcę więc wtedy potrawy, które lubi moja rodzina. Jedną z nich są domowe sajgonki. Robię je szybko i z niewyszukanych składników, a wszyscy za nimi przepadają. Sajgonki można kupić gotowe, ale wiadomo, że te własnej roboty mają pewniejszy skład i mniej kosztują. Dlatego zawsze mam w domowych zapasach papier ryżowy.
Co to jest papier ryżowy?
Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste arkusze przygotowane z mąki ryżowej, skrobi z manioku, wody i soli. Są one powszechnie używane w kuchni azjatyckiej. Papier ryżowy służy głównie do przygotowywania lekkich dań, takich jak spring rollsy czy sajgonki. By twarde i suche arkusze zamieniły się w elastyczne płaty, trzeba je krótko namoczyć w wodzie. Warto do niej dodać odrobinę cukru, by w czasie smażenia ładnie się zrumieniły. Zawinięte w papier ryżowy produkty można obsmażyć lub zjeść bez obróbki kulinarnej.
Jak zrobić domowe sajgonki?
Domowe sajgonki zwykle nadziewam jarskim farszem. Robię go z cebuli, kapusty i marchewki. Dorzucam też do niego namoczone i pokrojone w paski grzyby mun. Po podsmażeniu składniki doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem. Farsz do sajgonek często robię dzień wcześniej. Dzięki rozłożeniu przygotowania tego dania na etapy, robi się je naprawdę szybko.
Przepis: Domowe sajgonki
Domowe sajgonki z jarskim farszem z kapusty, marchewki i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- orientalna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 300 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki grzybów mun
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówGrzyby mun namocz w ciepłej wodzie. Osącz je i pokrój w paski. Kapustę dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę i zeszklij ją. Dodaj marchewkę, kapustę i grzyby. Smaż kilka minut, często mieszając. Do warzyw dodaj czosnek i imbir, całość chwilę przesmaż. Dodaj sos sojowy i smaż całość, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie sajgonekDo głębszego talerza wlej trochę ciepłej wody, posłodź ją. Zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego, przekładaj je na kuchenną deskę. Na każdy arkusz połóż trochę farszu, uformuj sajgonki.
- Smażenie sajgonekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorący kładź sajgonki i smaż je, co jakiś czas obracając, aż ze wszystkich stron zrobią się rumiane.
Wskazówka: Sajgonki najlepiej smakują podane ze słodkim sosem chili.
Inny farsz do sajgonek
Do moich sajgonek robię zwykle farsz warzywny. Jednak danie z dodatkiem mielonego mięsa będzie o wiele pożywniejsze. Tak więc warzywa można podsmażyć z mielonym mięsem lub nadziać sajgonki farszem z mięsa, grzybów mun i kiełków pszenicy.
Czytaj też:
To proste danie z ryżem robię, gdy nie mam ochoty na gotowanie. Syci na długo, a powstaje w chwilęCzytaj też:
Wystarczy popularny składnik, by zrobić kurczaka w azjatyckim stylu. Będzie miękki i soczysty