Patent szefa kuchni na doskonałą wątróbkę. Ta przekąska była hitem na rodzinnym przyjęciu

Patent szefa kuchni na doskonałą wątróbkę. Ta przekąska była hitem na rodzinnym przyjęciu

Dodano: 
Wątróbka smażona w cieście
Wątróbka smażona w cieście Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Na rodzinnym przyjęciu szef kuchni zaskoczył nas oryginalną przekąską. Była to ciekawie przyrządzona wątróbka drobiowa. Wszyscy się nią zajadali i nawet nie podejrzewali, co kryje się pod warstwą ciasta.

Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak nie można jej odmówić smaku. Zwłaszcza tej drobiowej, która odpowiednio przyrządzona jest soczysta i ma kremową konsystencję. Choć ten rodzaj podrobów kojarzy się raczej z daniem obiadowym, to tym razem miałam przyjemność skosztować go w formie przekąski. I muszę przyznać, że w tej formie też sprawdza się doskonale.

Jak przygotować wątróbkę, by była soczysta i kremowa?

Idealnie przyrządzona wątróbka drobiowa powinna być soczysta i kremowa. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim nie należy jej zbyt długo smażyć. Inaczej wyparuje z niej zbyt dużo wody, przez co stanie się sucha i niezbyt smaczna. Świetnym sposobem na zatrzymanie soków we wnętrzu wątróbki jest panierka czy ciasto. Powleczone nimi kawałki podrobów pozostają po usmażeniu smaczne i kremowe. Na konsystencję i soczystość wątróbki wpływa też temperatura smażenia, która nie powinna być zbyt wysoka. Inaczej to delikatne mięso może wyschnąć i się przypalić. Obracając smażącą się wątróbkę, nie należy nakłuwać jej widelcem. Zacznie wtedy pryskać tłuszcz i ucieknie z niej sporo soków.

Jak zrobić wątróbkę smażoną w cieście?

Przygotowanie wątróbki smażonej w cieście należy zacząć od sporządzenia ciasta naleśnikowego. W czasie, gdy czekamy, by napęczniało, trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Teraz już tylko chwila dzieli nas od wyśmienitej przekąski.

Przepis: Wątróbka smażona w cieście

Wątróbka drobiowa smażona w cieście naleśnikowym i podana z sosem pomidorowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej, najlepiej kurczęcej
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2-3/4 szklanki mleka
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki, dodaj proszek do pieczenia, jajka, trochę papryki, soli i pieprzu oraz mleko. Wymieszaj dość gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by napęczniało.
  2. Przygotowanie wątróbkiWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki. Możesz ją oprószyć pieprzem.
  3. Smażenie wątróbkiNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wątróbkę wrzuć do ciasta naleśnikowego, wymieszaj. Lekko osączaj ją z ciasta i kładź na średnio rozgrzany olej. Smaż ok. 10 minut, co jakiś czas ją obracając, by była zrumieniona ze wszystkich stron. Wątróbkę osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podawaj z sosem.

Jak podać wątróbkę smażoną w cieście?

Wątróbka drobiowa smażona w cieście naleśnikowym jest idealna na przekąskę. Doskonale smakuje podana np. z ketchupem, sosem paprykowym, czosnkowym, majonezowym czy musztardowym. Serwując ją na półmisku, warto obok postawić nawet 2-3 różniące się smakiem i kolorem sosy. Wtedy każdy będzie mógł zanurzyć wątróbkę w swojej ulubionej omaście.

Czytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników
Czytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata