Mam patent na babeczki, które robią za cały posiłek. Ich sekret to prosty i przepyszny farsz

Mam patent na babeczki, które robią za cały posiłek. Ich sekret to prosty i przepyszny farsz

Dodano: 
Wytrawne babeczki
Wytrawne babeczki Źródło: Shutterstock / Natasha Breen
Te wytrawne babeczki możesz zrobić na wiele sposobów. My dziś proponujemy prosty farsz z suszonymi pomidorami i dużą ilością sera.

Wytrawne babeczki z kruchego ciasta to klasyk, który może być i przekąską, i całym daniem. Są idealne do zabrania do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Podstawą jest kruche ciasto, które zagnieciesz w kilka minut.

Jak zrobić wytrawne babeczki?

Kruche ciasto na wytrawne babeczki to proste, podstawowe składniki: masło, mąka, żółtko i odrobina śmietany. Aby było idealnie kruche, ciasto dobrze jest przed pieczeniem schłodzić. Jeśli nie lubisz męczyć się z rozwałkowywaniem zimnego, twardego ciasta, jest na to prosty sposób. W przepisie podajemy, aby rozwałkować ciasto po wyjęciu z lodówki, ale możesz to zrobić inaczej. Rozwałkuj ciasto zaraz po zarobieniu pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i w takiej formie, na płasko włóż do lodówki. Potem już wystarczy wyciąć krążki i włożyć je do foremek.

Możesz użyć tu foremek do muffinek, tart, ale też klasycznych foremek do babeczek. Ważne, aby w każdym przypadku ponakłuwać ciasto przed pieczeniem, aby nie napuchło i nie popękało. Najpierw babeczki trzeba trochę podpiec (ale można je też upiec wcześniej i potem zapiekać z farszem), a dopiero potem dołożyć farsz i zapiec.

Przepis: Wytrawne babeczki

Kruche babeczki z nadzieniem z pomidorów i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
342 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

na farsz:

  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szklanka tartej mozarelli
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaDo mąki dodaj sól i zagnieć ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i wyrób ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut
  2. Robienie farszuPomidory posiekaj i wymieszaj z połową mozzarelli i oregano.
  3. Pieczenie babeczekCiasto rozwałkuj i wykrawaj krążki nieco większe od foremek. Układaj ciasto w foremkach, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki, napełnij farszem i posyp mozzarellą. Zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.

Gotowe wytrawne babeczki można jeść na ciepło i na zimno. Świetnie smakują podane z zimnymi sosami na bazie jogurtu czy śmietany.

Inne pomysły na wytrawne babeczki

Z podstawowego przepisu na kruche ciasto możesz wyczarować babeczki lub tarty z dowolnym farszem. Mogą to być np. różne dodatki (warzywa, kawałki wędlin, ryba) zalane prostym sosem śmietanowym. Wówczas wymieszaj szklankę śmietany z dwoma jajkami, ok. 50 g tartego, żółtego zera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Babeczki wypełniaj dodatkami, zalej śmietanową mieszanką i zapiekaj na złoto.

Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald's
Czytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników