Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy

Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy

Dodano: 
Puree ziemniaczane z jajecznicą
Puree ziemniaczane z jajecznicą Źródło: Shutterstock / Puree ziemniaczane z jajecznicą
Awaryjne sytuacje są sprzymierzeńcem wynalazków. Przekonałam się o tym na przykład wtedy, gdy musiałam zrobić obiad z tego, co zostało w zapasach. I wymyśliłam wówczas przepis na pyszne danie z piure ziemniaczanym.

Ziemniaki to jeden z tych produktów spożywczych, który zawsze mam w swoich zapasach. Moja rodzina je uwielbia, nie tylko jako dodatek do obiadu. Robię też z nich zapiekanki, placki i sałatki. A ostatnio zamieniłam je w pyszne danie obiadowe. Dorzuciłam do nich tylko dwa pożywne składniki i podałam na stół. Wszyscy najpierw oglądali potrawę z zaciekawieniem, a gdy spróbowali, stwierdzili, że nawet się nie spodziewali, że to będzie smakować tak dobrze. Ja przyznam, też, ale cieszę się, że zaoszczędziłam czas, nie idąc na zakupy i że wszystkim smakowało.

Jak zrobić purée ziemniaczane?

purée ziemniaczane to nic innego, jak rozgniecione, ugotowane ziemniaki. Rozgniata się je na gładką masę, a żeby to ułatwić i ulepszyć smak potrawy, dodaje się do niego różne składniki. Zazwyczaj jest to masło, mleko i przyprawy. Jednak można też dodać śmietankę, twarożek czy żółty ser. Smak ziemniaczanego piure doskonale podkręci gałka muszkatołowa oraz oczywiście sól i pieprz. By ziemniaki dały się rozgnieść na gładką masę, najlepiej wybierać mączyste odmiany, np. Bryza, Irga. Trzeba je też dobrze ugotować i rozgniatać póki są dobrze ciepłe.

Mój sposób na purée ziemniaczane z jajkami i boczkiem

Moje danie obiadowe zrobiłam z ziemniaków, które zamieniłam w gładkie purée. A zamiast z porcją mięsa, podałam je z... jajecznicą. Jakkolwiek by to nie brzmiało i nie wyglądało, danie wyszło bardzo smaczne, a składniki dobrze się ze sobą komponowały. W sumie przecież podaje się jajko sadzone na boczku z ziemniakami, prawda?

Przepis: Puree ziemniaczane z jajecznicą

Ziemniaki rozgniecione na puree podane z jajkami smażonymi z boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

Na puree:

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Na jajecznicę:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pureeZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź je, osusz. Dodaj masło i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Potem dodawaj stopniowo ciepłe mleko i dalej ugniataj ziemniaki, aż będą zupełnie gładkie. Puree ziemniaczane dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie jajecznicyBoczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Podgrzewaj ją, by boczek powoli się wytapiał i rumienił. Jajka wybij do miski, rozkłóć widelcem, dodaj trochę soli i pieprzu. Masę jajeczną wylej na patelnię z boczkiem. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jajka lekko się zetną. Jajecznicę podawaj z puree ziemniaczanym.

Wskazówka: Jajecznicę warto posypać posiekanym szczypiorkiem, a purée ziemniaczane koperkiem. Można też cały obiad posypać jednym rodzajem zieleniny.

Z czym podać piure ziemniaczane z jajkami i boczkiem?

Purée ziemniaczane serwuje się na ciepło, zwykle jako dodatek do mięs, ryb, sosów i warzyw. Jednak jak widać moja wersja purée z jajecznicą, też jest ciekawą opcją. By zamienić tę potrawę w pełne danie obiadowe, koniecznie trzeba do niego podać warzywa. Mogą to być warzywa gotowane, jarzynki, jak np. marchewka z groszkiem oraz surówki i sałatki, np. mizeria, sałatka z pomidorów i śmietany.

Czytaj też:
Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom
Czytaj też:
Moje purée ziemniaczane jest aksamitne i bardzo zdrowe. To zasługa tego dodatku