Na przekąskę do pracy robię rano ekspresową sałatkę z kuskusem. Jest lekka i pożywna

Na przekąskę do pracy robię rano ekspresową sałatkę z kuskusem. Jest lekka i pożywna

Dodano: 
Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem Źródło: Shutterstock / Julie208
Idąc do pracy, lubię mieć w torebce coś zdrowego na przekąskę. Wtedy nie będę zmuszona zaspokajać głodu słodkim batonikiem czy kajzerką. A ta sałatka jest pyszna, lekka i robię ją rano w 10 minut.

Przed wyjściem do pracy warto zjeść śniadanie. Dobrze jest też pomyśleć o drugim śniadaniu czy zdrowej przekąsce. To uchroni nas przed atakiem głodu i spadkiem energii w połowie dnia. Zamiast więc kupować słodkości czy gotowe kanapki, możesz przygotować w domu prostą sałatkę. Potrzebujesz na to około 10 minut.

Jak najszybciej przygotować kuskus?

Kuskus nazywany jest kaszą, ale tak naprawdę bliżej mu do makaronu. A to dlatego, że robi się go z mąki otrzymywanej z pszenicy durum, którą miesza się z wodą, a potem suszy. To sprawia, że kuskus można długo przechowywać, ale też ułatwia jego przygotowanie. Kuskusu nie trzeba bowiem gotować, a wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut do napęcznienia. Gdy granulki wchłoną cały płyn, kuskus jest gotowy do jedzenia.

Jak zrobić sałatkę z kuskusem do pracy?

Przygotowanie tej sałatki zaczynam od zalania kuskusu wrzątkiem. Robię to, gdy tylko wstanę. Wtedy kaszka zdąży napęcznieć, ale też nieco przestygnąć. Letni kuskus mieszam z ulubionymi składnikami.

Przepis: Sałatka z kuskusem do pracy

Idealna do pracy sałatka z kuskusu, ogórka, mięty i granatu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
360

Składniki

  • 1/3 szklanki suchego kuskusu
  • ok. 1/3 szklanki wrzątku
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 niedużego granatu
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kuskusuKuskus wsyp do rondelka, zalej wrzątkiem, tak by wody było ok. 1/2 cm ponad powierzchnię kaszki. Całość oprósz solą, przykryj, odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Napęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem, by szybciej wystygła.
  2. Rozdrabnianie dodatkówW czasie gdy kuskus pęcznieje posiekaj składniki. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój w plasterki. Miętę opłucz, osusz, oberwij listki, drobno je posiekaj. Z granatu wydłub nasionka.
  3. Mieszanie sałatkiDo kuskusu dodaj przygotowane składniki. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skrop ją oliwą z oliwek, wymieszaj. Zapakuj do słoika lub zamykanego pojemniczka na sałatkę.

Jakie inne dodatki pasują do sałatki z kuskusem?

Lubię kuskus z dodatkiem orzeźwiających składników, takich jak świeży ogórek i mięta. Jednak zazwyczaj do sałatki z kuskusem dodaję to, co akurat mam pod ręką. Dobrze będą pasować np.: cebula, papryka, pomidor, kukurydza, oliwki, natka pietruszki, koperek. Możesz też wzbogacić tę sałatkę w ser, np. mozzarellę, fetę czy pokruszony twaróg. Jako dodatek dobrze też sprawdzi się pieczona czy gotowana pierś z kurczaka.

Czytaj też:
Rano robię sobie pożywne kanapki do pracy. Zamiast wędliny czy sera wkładam do nich coś pysznego
Czytaj też:
Zamiast jeść śniadanie, piję rano to smoothie. Jestem pełna energii, a waga zaczęła spadać