Moja rodzina kocha ziemniaki. Dla odmiany podaję je też w formie tej pysznej sałatki

Moja rodzina kocha ziemniaki. Dla odmiany podaję je też w formie tej pysznej sałatki

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana z fetą
Sałatka ziemniaczana z fetą Źródło: Pixabay / Danson67
Sałatka ziemniaczana jest jedną z moich ulubionych potraw. W lekkiej wersji ze słonym serem jest też sycącą. Wszyscy zajadają się nią ze smakiem. Poznaj mój przepis na szybką sałatkę z ziemniaków.

Ziemniaki często goszczą na moim talerzu. Staram się znaleźć coraz to nowe sposoby na ich smaczne podanie. Tym razem sięgnęłam po dość prosty przepis, ale zmodyfikowałam go, by był lżejszy i sycący. Uzyskałam bardzo przyjemne danie.

Jak przygotować smaczne ziemniaki?

Ziemniaki w kuchni dają duże pole do popisu. Można je piec i gotować, mogą grać w daniu pierwsze skrzypce lub nie. W mojej opinii jedną z ciekawszych opcji jest zrobienie sałatki z ich udziałem. Komponują się dobrze z wieloma innymi warzywami, a wrzucić można zarówno gotowane w mundurkach, jak i pieczone. Latem stawiam mną te pierwsze, bo włączanie piekarnika do przyjemnych przy upale nie należy.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fetą?

W mojej sycącej sałatce ziemniaczanej nie brakuje wyrazistych dodatków. Do ugotowanych młodych warzyw dodaję świeżą czerwoną cebulę – ma charakter, ale nie przyćmiewa smaku ziemniaków. Dla podbicia białka w posiłku wrzucam też lekko słony ser feta. Zamiast ciężkiego sosu z majonezu stawiam też na lekki dressing z oliwy z oliwek z odrobiną odświeżającego soku z cytryny oraz zdrowej natki pietruszki. Jest pysznie.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z fetą

Pyszna i sycąca sałatka idealna jako kolacja czy podwieczorek lub dodatek do dań z grilla.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g niewielkich ziemniaków
  • 150 g sera typu feta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj. Ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Gdy ostygną, przetnij na połówki. Cebulę pokrój w piórka, a fetę w kostkę. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
  2. Przygotowanie sałatki ziemniaczanejW misce połącz ziemniaki, cebulę i fetę. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Jak podawać sałatkę z ziemniaków z fetą?

Szybka i sycąca kompozycja jest gotowa do jedzenia tuż po przyrządzeniu. Można ją jednak z powodzeniem przechować w lodówce przez 2-3 dni. Będzie świetna zarówno jako kolacja czy lekki obiad do pracy. Dla urozmaicenia tekstury dania polecam też dodanie chrupiących pestek słonecznika czy dyni.

Możliwe są modyfikacje sałatki ziemniaczanej z fetą

Nie ma przeszkód, by zamiast świeżej czerwonej cebuli dodać marynowaną. Spokojnie też zamieniajcie to warzywo na szerzej dostępne żółte, białe lub nawet pora. Jeśli natomiast macie problem z jedzeniem świeżej cebuli, możecie przed wrzuceniem jej do sałatki z ziemniaków sparzyć ją wrzątkiem – złagodnieje. Przy okazji trochę zmięknie, więc warto już wrzucić pestki, by coś przyjemnie chrupało. Do kompozycji będzie też pasował inny składnik typowy dla sałatki greckiej, czyli oliwki. Zarówno zielone, jak i czarne przyjemnie „zagrają” z ziemniakami.

Czytaj też:
Do ziemniaków dorzucam dwa składniki. Błyskawiczna sałatka idealna na kolację
Czytaj też:
Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inne