Tę sałatkę ziemniaczaną robię za grosze. Patent na nią dostałam od znajomego szefa kuchni

Tę sałatkę ziemniaczaną robię za grosze. Patent na nią dostałam od znajomego szefa kuchni

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Lekkie potrawy doskonale sprawdzają się w ciepłe dni. Jedną z nich jest sałatka ziemniaczana, którą robi się szybko i z prostych składników. Można ją zjeść na przekąskę, kolację, a nawet na lekki obiad.

Sałatki to potrawy nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Mają również tę zaletę, że zawsze się udają. Ich przygotowanie jest proste, bo wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników. Dziś proponuję wam przyrządzenie sałatki ziemniaczanej. Przygotuję ją z młodych ziemniaków, których smak doskonale podkręcą trzy proste dodatki.

Jak przygotować ziemniaki na sałatkę?

Ziemniaki przeznaczone na sałatkę należy najpierw ugotować. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, a wystarczy je tylko dobrze wyszorować i opłukać. Gotowane w skórce nie tylko zachowują więcej składników odżywczych, ale też są smaczniejsze. Jak więc ugotować młode ziemniaki? Po oczyszczeniu należy je wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Trwa to zwykle 15-20 minut, w zależności od wielkości bulw. Po ugotowaniu ziemniaki trzeba wystudzić i pokroić. Mniejsze można przekroić na dwie lub cztery części, większe w plasterki lub w kostkę.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków?

Mój znajomy szef kuchni uważa, że najsmaczniejsze są proste potrawy. I wcale się nie myli, bo sałatka ziemniaczana z jego przepisu składa się z zaledwie 4 składników, a smakuje wybornie.

Przepis: Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku i kefiru

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml kefiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, aż będą miękkie. Wystudź je, pokrój w kostkę lub w plastry.
  2. Wykańczanie sałatkiRzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Rzodkiewki i szczypiorek dodaj do ziemniaków, polej kefirem, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.

Te dodatki też będą pasować do sałatki ziemniaczanej

Pyszną sałatkę ziemniaczaną da się też przygotować z nieco innych składników. Zamiast szczypiorku możecie do niej dodać posiekaną cebulkę dymkę albo cebulę, np. czerwoną. Miejsce chrupiącej rzodkiewki z powodzeniem zajmie np. czerwona papryka lub świeży ogórek. Potrawę możecie zakwasić nie tylko kefirem, ale też jogurtem naturalnym, maślanką lub kwaśną śmietaną. Miejsce mlecznego napoju może zająć oliwa z oliwek, a dla zakwaszenia warto wtedy dodać do sałatki np. pokrojony ogórek małosolny lub kiszony.

Czytaj też:
Z pomidorów i bułek robię jedną z najlepszych sałatek. Sekretem jest ten dodatek
Czytaj też:
Tę sałatkę z awokado możesz jeść na śniadanie i na kolację. Przepis jest bajecznie prosty