Nadziewam makaron, obkładam dodatkami i piekę. Moje dzieci szaleją za tą przekąską à la pizza

Nadziewam makaron, obkładam dodatkami i piekę. Moje dzieci szaleją za tą przekąską à la pizza

Dodano: 
Szaszłyki a la pizza
Szaszłyki a la pizza Źródło: Shutterstock / Carey Jaman
Moje dzieci uwielbiają przekąski. Dlatego zależy mi, by nie były to słodkości, a coś, co jest w miarę zdrowe. Ostatnio przygotowałam im błyskawiczne szaszłyki a la pizza i to był strzał w dziesiątkę.

Gdy jakiś czas po obiedzie moje dzieci zaglądają do lodówki, to znak, że znowu muszę coś kombinować w kuchni. Wcale za tym nie przepadam, więc staram się, zrobić coś smacznego na szybko, by nie spędzić przy blacie całego popołudnia. Ostatnio mieli ochotę na pizzę, więc zrobiłam im „pizzę” na patyczkach. Do jej przygotowania wykorzystałam ugotowany makaron i jeszcze kilka składników do pizzy. Danie powstało szybko, łatwo się je jadło i co najważniejsze smakowało.

Sposoby na szybką pizzę

Pizza to jedno z ulubionych dań wszystkich dzieci. Ja zazwyczaj robię ją na własnoręcznie przygotowanym cieście, bo wychodzi bardzo smaczne. Można jednak do tego celu użyć gotowych, drożdżowych blatów. Wystarczy posmarować je sosem, obłożyć składnikami, posypać serem i upiec. Jednak pizzę można też zrobić na cieście francuskim, na gotowym placku tortilli czy naleśniku. Wiadomo, że przekąska nie będzie wyglądała identycznie, jak prawdziwa pizza, ale smak będzie miała odpowiedni.

Jak zrobić szaszłyki à la pizza?

Tym razem namiastkę pizzy przygotowałam moim dzieciom na makaronie. Jednak dzięki nadzianiu go na szpadki do szaszłyków i zapieczeniu, danie nie tylko obłędnie wyglądało, ale też smakowało. Już mam zamówienie na następny raz.

Przepis: Szaszłyki a la pizza

Szaszłyki z makaronu penne obłożone składnikami do pizzy i zapieczone

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchego makaronu penne
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego
  • oregano
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g salami w plasterkach
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie i nadziewanie makaronuMakaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, osącz. Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewaj po 10-12 rurek makaronu. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wykańczanie i pieczenie szaszłykówPrzecier pomidorowy dopraw oregano, solą i pieprzem. Sosem posmaruj każdy szaszłyk, posyp go dość obficie mozzarellą. Na wierzchu połóż plasterki salami i pokrojone oliwki. Szaszłyki zapiekaj ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: By szaszłyki nie obracały się w czasie jedzenia, każdy z nich może zawierać dwie szpadki.

Inne dodatki do szaszłyków a la pizza

Do przygotowania szaszłyków à la pizza użyłam makaronu, sosu pomidorowego, kukurydzy, sera, salami i oliwek. Jednak wy możecie skomponować podobne danie z innych, ulubionych składników. Mogą to być: szynka, boczek, pieczarki, cebula, plasterki pomidorów czy biała mozzarella. Składniki możecie umieścić pod serem, jeśli chcecie by pozostały soczyste lub na serze, gdy wasze dzieci wolą podpieczone dodatki.

Czytaj też:
Bratowa poczęstowała mnie niezwykłą pizzą. Nie mogłam uwierzyć, z czego zrobiła spód
Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy