Bratowa poczęstowała mnie niezwykłą pizzą. Nie mogłam uwierzyć, z czego zrobiła spód

Bratowa poczęstowała mnie niezwykłą pizzą. Nie mogłam uwierzyć, z czego zrobiła spód

Dodano: 
Pizza kalafiorowa
Pizza kalafiorowa Źródło:Shutterstock / Kattecat
Unikasz jedzenia pizzy, bo uważasz ją za mączne danie? A wiesz, że potrawę tę możesz zrobić bez grama mąki? Wystarczy, że sięgniesz po popularne warzywo i na jego bazie przygotujesz spód do pizzy.

Pizza to dość tanie danie, którym można się najeść. Do przygotowania jej głównej części, czyli spodu, potrzebna jest mąka, oliwa, sól i trochę wody. Niektórym skład ten kojarzy się tylko z pustymi kaloriami, bo wiadomo, że biała mąka to przede wszystkim skrobia, a więc węglowodany. Jeśli wy też należycie do tej części smakoszy, mam dla was smaczną propozycję. Przygotujcie spód do pizzy, tak jak moja bratowa, czyli na bazie kalafiora. Muszę przyznać, że smak i konsystencja ciasta były nieco inne niż zwykle, ale ogólnie potrawa smakowała wyśmienicie.

Wartość odżywcza kalafiora

Kalafior to smaczne warzywo, które tak naprawdę jest kwiatem. Wyróżnia go zwarta struktura i spora twardość, dzięki czemu jedzony na surowo lub krótko gotowany, przyjemnie chrupie. 100 g tego warzywa dostarcza nam tylko ok. 25 kcal. Poza tym kalafior stanowi doskonałe źródło błonnika, a także beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminy C, E i K. W kalafiorze znajduje się też sporo potasu i magnezu. Warzywo to dobrze więc wpływa na przewód pokarmowy, serce i układ nerwowy, ma też właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe.

Jak zrobić spód do pizzy z kalafiora?

Spód do pizzy na bazie kalafiora nie przewiduje dodatku mąki, co z pewnością niektórych bardzo ucieszy. Przygotujcie go raz, a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Pamiętajcie jednak, że spód należy podpiec przed wyłożeniem sosu i dodatków.

Przepis: Kalafiorowy spód do pizzy

Spód do pizzy bez grama mąki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj go ok. 7 minut, aż będzie miękki. Warzywo odcedź, wystudź, zblenduj, odcedź na sicie nadmiar płynu.
  2. Przygotowanie spoduDo zblendowanego kalafiora dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także jajko, parmezan, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki.
  3. Podpiekanie spoduBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę kalafiorową i rozsmaruj ją na kształt okrągłego placka o grubości ok. 1 cm. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: spód do pizzy z kalafiora możesz przygotować też w inny sposób. Zetrzyj warzywo na dużych oczkach i podpraż je na suchej patelni. Po przestudzeniu wymieszaj warzywo ze startym serem i jajkiem.

Co położyć na pizzy z kalafiora?

Na kalafiorowym spodzie do pizzy możesz ułożyć swoje ulubione składniki. Najpierw posmaruj jednak podpieczone ciasto sosem pomidorowym, który zrobisz np. na bazie passaty z dodatkiem przypraw. Potem ułóż na nim wędliny, warzywa, grzyby, posyp startą mozzarellą i upiecz na rumiano. Jeśli zaś wolisz zrumienione składniki, np. salami czy szynkę, najpierw sos posyp warstwą sera, a wędliny ułóż na wierzchu. Pizzę z dodatkami piecz jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Czytaj też:
Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut
Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy