Robię domowe sajgonki jak z wietnamskiej restauracji. Jeden składnik sprawia, że farsz jest wyjątkowy

Robię domowe sajgonki jak z wietnamskiej restauracji. Jeden składnik sprawia, że farsz jest wyjątkowy

Dodano: 
Sajgonki
Sajgonki Źródło: Pixabay
Sajgonki cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. To pyszne danie kuchni wietnamskiej można przygotować z różnego rodzaju farszami mięsnymi i warzywnymi. Polecam mój przepis na pyszne domowe sajgonki.

Ja robię sajgonki z mięsem mielonym, porem, cebulką dymką, marchewką, kapustą pekińską i makaronem ryżowym. Możesz do farszu dodać także inne składniki np. grzyby mun, kiełki fasoli, czerwoną paprykę, pędy bambusa. Za wyjątkowy aromat mięsno-warzywnego nadzienia odpowiadają nie tylko przyprawa 5 smaków oraz sos rybny i sos sojowy, ale także świeży korzeń imbiru.

Przekąskę tą można spożywać na ciepło i na zimno. Smażone i pieczone sajgonki należy podawać z aromatycznymi sosami. W moim przepisie sos powstaje na bazie sosu sojowego.

Jak zrobić sajgonki w domu?

Farsz do sajgonek najlepiej przygotować w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Marchewkę polecam pokroić w wąskie słupki, bo wówczas zachowa chrupkość, ale możesz również zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.

Rada: sajgonki z poniższego przepisu możesz podawać usmażone w głębokim tłuszczu lub upieczone w piekarniku. W tym celu przygotuj dodatkowo: 1 szklankę oleju do smażenia sajgonek lub 1 roztrzepane jajko i sezam do sajgonek pieczonych w piekarniku.

Przepis: Sajgonki

Sajgonki to łatwe w przygotowaniu danie. Gotowy farsz wystarczy zawinąć w papier ryżowy (podobnie jak krokiety).

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wietnamska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 duży pęczek cebulki dymki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Do przyprawienia:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • świeża kolendra
  • szczypiorek

Na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kawałek świeżej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników farszuMakaron ryżowy ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą. Ostudzony makaron ryżowy posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Białą cześć pora pokrój wzdłuż na cienkie paski. Cebulkę dymkę (biała i zielona część) oraz kapustę pekińską posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Świeży korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Przygotowanie sosuMokre składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
  3. Smażenie mięsaW woku lub na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulkę dymkę, pora, czosnek i marchewkę. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mielone mięso. Dokładnie wymieszaj i smaż z cebulką, porem, marchewką i czosnkiem przez około 10 minut, często mieszając. Do podsmażonego mięsa dodaj posiekaną kapustę, sos sojowy, sos rybny, imbir oraz przyprawę 5 smaków. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut. Dodaj makaron ryżowy. Wymieszaj i duś jeszcze około 1 minutę. Na koniec dodaj garść posiekanej kolendry oraz garść posiekanego szczypiorku i wymieszaj.
  4. Zwijanie i smażenie sajgonekKażdy arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w misce z ciepłą wodą lub namocz na desce do krojenia za pomocą pędzelka. Papier ryżowy po namoczeniu stanie się miękki i plastyczny. Na arkusz papieru ryżowego nałóż farsz i zwijaj podobnie jak krokiety – zawiń na farsz boki ciasta, a następnie dolny brzeg i zwiń w rulon. Gotowe sajgonki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Jeśli decydujesz się na sajgonki w wersji pieczonej, to nagrzej urządzenie do 200 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem i po wstawieniu blachy z sajgonkami piecz je koło 10 minut. Przed pieczeniem posmaruj papier ryżowy roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu.

Jeżeli chcesz usmażyć sajgonki, to w woku lub na patelni rozgrzej około 1 szklanki oleju, a następnie smaż sajgonki z każdej strony na złoty kolor.

Sajgonki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Czytaj też:
Tajemniczy smak, który zmienił świat kulinarny. Odkryj sekrety smaku umami
Czytaj też:
Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina