Czerwone bulwy nie mają sobie równych, jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. Nieraz zaleca je sam lekarz, gdy problemem jest anemia, wysokie ciśnienie czy zła tolerancja wysiłku. Gdy oprócz jabłka i cebuli dodaję do nich wiśnie, sałatka działa jak odżywczy eliksir dla mięśni, w tym również tego sercowego.
Jak zrobić sałatkę z buraków z wiśniami?
Buraki najpierw piekę w mundurkach, natomiast wiśnie biorę z mrożonki. Przed użyciem rozkładam je na talerzu i stawiam na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli chcę zrobić więcej sałatki, która będzie jedzona dłużej, rozmrażam owoce inną metodą. Wsypuję je do zamkniętego naczynia i umieszczam w lodówce na 4-6 godzin albo na całą noc. Bez dostępu powietrza i w niskiej temperaturze ryzyko rozwoju bakterii jest najmniejsze.
Do tej potrawy robię prosty cytrynowy dressing, który doprawiam suszonym tymiankiem i estragonem, ale jeśli nie mam tego drugiego, używam bazylii. Trzecią przyprawą jest mielony kminek, który balansuje słodycz składników, pogłębia ich smak i nadaje ciepłe korzenne nuty. Pomaga też zrównoważyć ziemisty posmak buraka.
Przepis: Sałatka z buraków z wiśniami
Połączenie pieczonych buraków i owoców to pyszny dodatek do mięsa i ryby
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 121 w każdej porcji
Składniki
- 300 g małych buraków
- 100 g mrożonych wiśni
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula
- 1 mała cytryna
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 szczypta mielonego kminku
- sól i pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Pieczenie burakówUmyj buraki, włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiecz do miękkości przez około 60 minut. Następnie ostudź je i obierz.
- Szykowanie sosuW tym czasie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, zioła i kminek, dopraw solą i pieprzem.
- Mieszanie sałatkiPokrój cebulę w piórka. Obierz jabłka i pokrój razem z burakami w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużym oczku. Połącz z cebulą i wiśniami, polej sosem i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.
Dlaczego sałatka z buraków z wiśniami jest dobra na serce?
Buraki są bogate w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia także natlenienie komórek w organizmie, w tym mięśni. Zwiększa wydolność i poprawia tolerancję wysiłku.
Oprócz tego w bulwach występują silnie działające przeciwzapalne składniki, które chronią naczynia krwionośne i hamują rozwój miażdżycy. Co więcej, buraki to produkt krwiotwórczy, wspomagający produkcję czerwonych krwinek.
Również wiśnie stanowią skarbnicę substancji zmniejszających stan zapalny i chroniących komórki serca przed uszkodzeniami. Pomagają one łagodzić bóle mięśni po wysiłku i przyspieszają ich regenerację, a ponadto obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL.
Oba produkty są dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i wspiera ich mikroflorę. W ten sposób pośrednio chroni przed zaburzeniami lipidowymi i nadciśnieniem. Takie połączenie to ponadto źródło potasu, który powoduje usuwanie nadmiar sodu z organizmu i obniża ciśnienie krwi.
Czytaj też:
Dwa składniki i sos ze słoika. Ta przepyszna sałatka to hit w moim domuCzytaj też:
Gdy nie mam pomysłu na dodatek, biorę 3 warzywa i prosty sos. Ta sałatka zawsze zbiera pochwały
