Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Przyrządza się ją z delikatnego mięsa wieprzowego, Wyróżnia się delikatnym, kruchym wnętrzem i chrupiącą panierką. Efekt jest taki, że całość smakuje wspaniale i nie znam ludzi, którzy nie lubiliby tego dania.
Jak przygotować schab na kotlety?
Na kotlety schabowe wybiera się schab środkowy. Może być z kością, jeśli macie ją jak pokroić, albo bez kości. Mięso powinno mieć nieco tłuszczyku, dzięki czemu kotlety wyjdą bardziej soczyste. Należy je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Potem trzeba je rozbić kuchennym młotkiem, tak by mięso zrobiło się delikatniejsze i przyprawić. Ja z przypraw używam zwykle soli i pieprzu, ale mięso można też zamarynować, np.w mleku i cebuli czy w maślance. Po osączeniu i panierowaniu jest gotowe do smażenia.
Jak zrobić nadzwyczaj chrupiące schabowe?
Tajemnica moich chrupiących schabowych tkwi w panierce. Składa się ona z mąki, jajka, bułki tartej i grzanek. To właśnie te ostatnie dodają panierce niepowtarzalnej chrupkości i oryginalnego, apetycznego wyglądu. Najlepiej przygotować je z nieco czerstwej bułki, która da się ładnie pokroić, a potem szybko zrumieni się w czasie smażenia. Bułkę można pokroić w kostkę lub w słupki. Po obtoczeniu w panierce, grzanki należy lekko docisnąć do powierzchni kotleta, by nie odpadły w czasie smażenia. Teraz kotlety pozostaje tylko usmażyć.
Przepis: Schabowe w grzankach
Kotlety schabowe smażone w panierce z grzankami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2/3 szklanki tartej bułki
- 100 g czerstwej bułki na grzanki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz. Rozbij je kuchennym młotkiem, by miały cieńszą, równomierną grubość. Oprósz je solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
- Przygotowanie panierkiBułkę pokrój w cienkie kromki, a potem w słupki lub w kostkę. Grzanki wymieszaj z tartą bułką. Na jeden talerzyk wybij jajko i rozkłóć je widelcem z łyżką zimnej wody. Na drugi wysyp mąkę.
- Panierowanie i smażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce z grzankami. Lekko je dociśnij. Kotlety smaż na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się rumiana.
Inna panierka do kotletów schabowych
Panierkę do kotletów schabowych można też uatrakcyjnić w nieco inny sposób. Wystarczy zmienić nieco jej skład. Do tartej bułki można dodać np. posiekane orzechy włoskie czy laskowe, migdały w płatkach, trochę sezamu. Dobrze też będą smakowały schabowe panierowane w płatkach owsianych czy w otrębach pszennych.
Czytaj też:
Mielone mięso wyrabiam ze zdrowym produktem. Ujmuje kalorii, dodaje soczystościCzytaj też:
Pałki z kurczaka i dwa zdrowe warzywa. Ten obiad z piekarnika to mistrzostwo świata
