Bigos z tym owocem ma wyważony smak. Jesienią zawsze dorzucam kilka sztuk

Bigos z tym owocem ma wyważony smak. Jesienią zawsze dorzucam kilka sztuk

Dodano: 
Bigos
Bigos Źródło: Shutterstock / Magdanatka
Jesień to doskonały czas, by przygotować bigos. O tej porze roku jest już bowiem dostępna smaczna, kiszona kapusta i ogólnie przychodzi ochota na nieco cięższe potrawy. Jesienny bigos w moim wykonaniu wyróżnia się też wyjątkowym dodatkiem.

Ja i moja rodzina bardzo lubimy bigos. To już taka rodzinna tradycja, że potrawa ta pojawia się na różnych uroczystościach. Często jednak przyrządzam ją i bez okazji, bo po prostu mamy na nią ochotę. Uwielbiam gotować bigos, gdy dostępne są aromatyczne owoce, które doskonale podbijają smak kiszonej kapusty.

Czy dodawać świeżą kapustę do bigosu?

Podstawą bigosu jest kiszona kapusta. To ona nadaje potrawie charakterystycznego, kwaśnego smaku. Są jednak przepisy, które przewidują dodanie do bigosu, świeżej, surowej kapusty. Jej dodatek nie jest konieczny, ale często wychodzi na korzyść. Dzieje się tak wówczas, gdy kiszona kapusta jest bardzo kwaśna. Słodka kapusta sprawia, że bigos ma dzięki niej łagodniejszy smak. Tak więc to, czy dodawać surową, białą kapustę do bigosu zależy od kwaśności kapusty kiszonej i od waszych upodobań smakowych.

Jak zrobić jesienny bigos?

Jesienny bigos w moim wykonaniu ma wyrazisty smak. Nie czuć w nim jednak mocnej, kwaśnej nuty, a taką odpowiednio wyważoną i zbalansowaną. To dzięki temu, że dodaję do bigosu trochę surowej kapusty, ale też dorzucam świeże śliwki. Najlepiej spisują się tu węgierki, które są dobrze dojrzałe i mięsiste. Oprócz słodkości dodają też potrawie ciekawej konsystencji.

Przepis: Jesienny bigos

Bigos z dodatkiem świeżych śliwek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty świeżej
  • 700 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
  • 300 g wołowiny (np. pręga)
  • 200 g cienkiej kiełbasy (np. podwawelska, śląska)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki smalcu lub oleju
  • 6-8 świeżych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKiszoną kapustę odciśnij lekko z nadmiaru soku. Świeżą kapustę poszatkuj drobno. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na smalcu na złoty kolor. Kiełbasę pokrój w półplasterki i również podsmaż.
  2. Gotowanie bigosuW dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obsmażone mięso i kiełbasę, wymieszaj. Dodaj kapustę kiszoną i świeżą, podlej gorącą wodą. Dorzuć przyprawy, zagotuj. Bigos duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
  3. Dodawanie śliwekŚliwki umyj, usuń pestki, pokrój na kawałki. Dodaj do bigosu, całość gotuj jeszcze ok. 30 minut na niedużym ogniu, aż bigos nabierze zbalansowanego smaku. Dopraw go solą i pieprzem.

Czym jeszcze warto dosmaczyć bigos?

Do bigosu można też dorzucić inne dodatki, które świetnie zbalansują jego smak. Dobrze sprawdzą się też inne jesienne owoce, a więc jabłka i gruszki. Najlepiej wybrać słodkie odmiany i dodać co najwyżej jeden owoc. Poza tym do bigosu można też dorzucić np.: rodzynki, suszone śliwki, morele, a nawet figi. Co ciekawe kwaśny smak tej potrawy świetnie przełamuje także koncentrat pomidorowy, mimo że jest kwaśny. Wystarczy dodać go 1-2 łyżki pod koniec gotowania.

Czytaj też:
Ten węgierski gulasz to mistrzostwo. Mało kto zna to danie
Czytaj też:
Żaden bigos czy kapuśniak. Ta potrawa z kapusty smakuje o niebo lepiej i jest gotowa raz-dwa

Źródło: smaki.pl