Kapusta to bardzo smaczne i uniwersalne warzywo. Można z niej przygotować surówki, potrawy gotowane i duszone. Dobrze też nadaje się do zapiekania. Na dodatek występuje w wersji świeżej i kiszonej. Pierwsza jest delikatniejsza, druga ma wyrazisty smak. Dziś pokażę wam, jak ze świeżej kapusty zrobić ciepły dodatek do obiadu. Tak zawsze przyrządza ją moja mama.
Jak przygotować świeżą kapustę do zasmażania?
Kapustę zasmażaną można zrobić z kapusty świeżej lub kiszonej. Dziś sięgną po świeżą, białą główkę. Najpierw trzeba ją oczyścić z wierzchnich, podwiędniętych liści, a potem poszatkować – najlepiej niezbyt drobno. Teraz przychodzi czas na obgotowanie warzywa. W tym celu trzeba je wrzucić do wody, zagotować, a potem gotować do czasu, aż zrobi się miękka. Wtedy trzeba ją odcedzić i osączyć. W tym momencie jest gotowa do zasmażenia.
Jak zrobić aromatyczną kapustę zasmażaną?
Przygotowanie kapusty zasmażanej polega na podgrzaniu jej z zasmażką. Ponieważ nie trwa to długo, należy zadbać o to, by wcześniej ugotować kapustę, tak by była miękka. Zasmażkę robi się z tłuszczu i mąki, choć można tu też wykorzystać cebulę i wędzony boczek. Moja mama nigdy nie pomija tych składników, bo fantastycznie dodają smaku. Dzięki nim dodatek do obiadu wyjdzie też bardziej aromatyczny. Gdy kapustę przegrzeje się z zasmażką, wystarczy ją doprawić do smaku i wymieszać np. z posiekanym koperkiem.
Przepis: Kapusta zasmażana z boczkiem i cebulą
Aromatyczna kapusta zasmażana do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g kapusty białej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- kminek
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Sposób przygotowania
- Gotowanie kapustyKapustę oczyść, poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie ją odcedź.
- Przygotowanie zasmażkiNa patelni z masłem podsmaż pokrojony boczek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli. Cebulę i boczek zdejmij na talerz. Do tłuszczu dodaj mąkę i przygotuj jasną zasmażkę. Stopniowo wlewaj bulion, mieszając, aż powstanie gładki sos.
- Łączenie składnikówDo zasmażki dodaj ugotowaną kapustę, cebulę i boczek, wymieszaj, chwilę podgrzej. Kapustę zasmażaną dopraw do smaku kminkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Wskazówka: Jeśli lubicie kapustę zasmażaną o wyrazistym smaku, sięgnijcie po kapustę kiszoną i przygotujcie ją w podobny sposób.
Do czego podać kapustę zasmażaną?
Kapusta zasmażana stanowi doskonały dodatek do tradycyjnych, mięsnych obiadów. U mnie w domu najlepiej sprawdza się do wieprzowiny, np. do kotletów schabowych, mielonych, a także do karkówki pieczonej czy duszonej w sosie. Można ją też zaserwować do kiełbasy smażonej albo pieczonej. Świetnie komponuje się również z kluskami śląskimi oraz z pyzami.
Czytaj też:
Bigos z tym owocem ma wyważony smak. Jesienią zawsze dorzucam kilka sztukCzytaj też:
Do czerwonej kapusty dodaję dwa produkty. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami