Gdy nie mam ochoty na mięso, smażę te kotlety. Spróbuj, a nikt nie zgadnie, z czego są zrobione

Gdy nie mam ochoty na mięso, smażę te kotlety. Spróbuj, a nikt nie zgadnie, z czego są zrobione

Dodano: 
Kotlety z buraków z kaszą
Kotlety z buraków z kaszą Źródło: Shutterstock / A_Lein
Mojej rodzinie już nieraz przejadło się mięso. Wtedy podaję jarskie kotlety. Robię je z nietypowej kaszy. Drobne ziarenka należą do najzdrowszych i mają przyjemną orzechową nutę. W zestawieniu z burakiem smakują wyborowo.

Smażenie tych kotlecików to sposób, by wszyscy jedli więcej warzyw. Przemycam do nich zdrowe dodatki, niekoniecznie lubiane osobno. Gdy do masy używam komosy ryżowej, zamiast narzekań słyszę same komplementy.

Jak zrobić kotlety z buraka i kaszy?

Do przygotowania masy na kotlety buraczane można użyć dowolnej ugotowanej kaszy, najlepiej drobnej. Ja wybrałam komosę ryżową, ponieważ ma wspaniały smak i wilgotną, lekko żelową konsystencję. Równie dobrze sprawdzi się jednak kasza jaglana, jęczmienna łamana, gryczana palona, bulgur, kuskus, a nawet ryż.

W przepisie wykorzystuję surowe buraki, które muszą później ugotować się na patelni. To właśnie dlatego czas smażenia jest dłuższy niż zazwyczaj. By go skrócić, można sięgnąć po warzywo ugotowane albo upieczone, jak również podsmażyć wcześniej cebulę.

Gdy robię te kotleciki, nie zawsze dodaję do nich rukolę. Często zastępuję ją nieco mniejszą ilością posiekanej natki albo szczypiorku, przy którym rezygnuję z cebuli. Lubię też mieszankę tych ziół z koperkiem, która nadaje burakom wyjątkowy aromat.

Przepis: Kotlety z buraka i komosy ryżowej

Zdrowe kotleciki warzywne z buraka z kaszą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 250 g obranych buraków
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki rukoli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy albo miodu
  • 1 szczypta kminu rzymskiego albo kminku (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj buraki na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a rukolę grubo pokrój.
  2. Mieszanie masyPołącz kaszę z burakami, cebulą, czosnkiem i rukolą. Dodaj jajko, bułkę, mąkę, sok z cytryny, syrop i ew. przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy niewielkie kotleciki.
  3. Smażenie kotletówRozgrzej olej na patelni i smaż porcje masy na małym ogniu po 10-12 minut na stronę, aż będą rumiane i ugotowane w środku.

Jak ugotować komosę ryżową?

Tę kaszę robi się szybko i sprawnie. Wystarczy ją opłukać, po czym zalać dwa razy większą ilością wody, czyli na 1 szklankę ziaren przypadają 2 szklanki wody. Kaszę gotuję 15 minut, pozostawiam pod pokrywką na 5 minut, po czym mieszam widelcem i studzę. Gotowe nasiona są tak smaczne, że często wyjadam je łyżką bez żadnych dodatków.

Jak zrobić kotlety mielone z burakiem?

Z dodatkiem tego warzywa można przygotować także zdrowsze kotlety mięsne. Na pół kilograma mielonego mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego albo ich mieszanki dodaję 150-200 g drobno startych surowych buraków. Do tego dorzucam zwyczajowe składniki, czyli cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą albo zwykłą, namoczoną w wodzie i odciśniętą. Gdy chcę krócej smażyć kotleciki, biorę gotowane buraki, na przykład ze sklepu.

Czytaj też:
Gotowane warzywa zamieniam w pyszne kotlety. Wyglądają, że aż ślinka cieknie
Czytaj też:
Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubi