Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Są bardzo sycące i pożywne, a przyrządza się je w jednym naczyniu. Trzeba tylko w odpowiedniej kolejności dodawać składniki, by na koniec gotowania wszystkie były odpowiednio miękkie. Dziś zapraszam was na sycącą zupę, która jak najbardziej jest daniem jednogarnkowym, a wywodzi się z Wielkopolski. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Co to jest rumpuć?
Rumpuć to zawiesista, pożywna zupa pochodząca z Wielkopolski. Zawiera mięso, duży dodatek warzyw, a także przypraw. Wśród warzyw są: kapusta biała i kiszona, marchew, cebula oraz ziemniaki. Potrawa ta ma esencjonalny, lekko słodkawy smak.
Kiedyś była typowym daniem chłopskim, szykowanym dla pracujących w polu. Dziś jest produktem tradycyjnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Doczekała się nawet swojego święta, które obchodzone jest co roku w pierwszą sobotę września w Rokietnicy. Wtedy zupę gotuje się w wielkim kotle i częstuje nią uczestników.
Jak przygotować rumpuć?
By przygotować rumpuć, najpierw podsmaża się mięso pokrojone w kostkę, podobnie jak do gulaszu. Może to być mięso wieprzowe lub wołowe. Zalewa się je wodą, gotuje, a potem dodaje oczyszczoną włoszczyznę. Teraz przychodzi czas na kapustę świeżą i kiszoną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy warto też dodać koncentrat pomidorowy, dzięki czemu potrawa nabierze kwaskowego smaku i apetycznego koloru. Zupę gotuje się przez 1,5-2 godziny. Wychodzi zawiesista i pachnie majerankiem.
Przepis: Rumpuć
Pożywna zupa z Wielkopolski
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego
- 250 g mięsa wołowego
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2,5 litra bulionu
- liść laurowy
- kilka kulek ziele angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4-5 ziemniaków
- 1/4 główki świeżej kapusty
- 300 g kapusty kiszonej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaMięso pokrój w kostkę, obsmaż na tłuszczu, przełóż do garnka. Na patelni podsmaż pokrojony boczek i cebulę, dodaj do mięsa. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj ok. 45 minut.
- Dodawanie składnikówDodaj marchew, pietruszkę, seler i por oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. Dorzuć poszatkowaną kapustę świeżą i pokrojone ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, majeranek i kminek. Gotuj ok. 15 minut, dopraw do smaku.
Jak podać rumpuć?
Rumpuć serwuje się w głębokich talerzach lub w miseczkach. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z kromką wiejskiego chleba. Przed podaniem zupę można posypać świeżą, posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki czy koperkiem.
Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a rosół skuteczniej leczy przeziębienie. I jest apetycznie złocistyCzytaj też:
Na koniec tygodnia gotuję tę sycącą zupę. Pół godziny pracy, a efektu nikt się nie spodziewa