Lekka zupa na rosole to przystępna wersja dla wielu osób mniej apetycznych flaków. Zamiast podrobów zawiera delikatne kawałki boczniaka, a jej aromat podbija odpowiednia kompozycja przypraw. W chłodne dni tym pysznym daniem rozpoczynam obiad, a często sięgam po nie także na kolację.
Jak zrobić flaczki z boczniaków na rosole?
Ten przepis nie wymaga pracochłonnego przygotowania, jak ma to miejsce w przypadku oryginalnej receptury. Grzyby trzeba tylko rozdrobnić i już można wrzucać do garnka. Choć wiele osób kroi je nożem, ja wolę dzielić na paski palcami. Porwane wzdłuż włókiem bardziej przypominają z wyglądu flaki, a z pieprzem i majerankiem zbliżają się do nich smakiem. Wśród przypraw uwzględniam też imbir. Mały dodatek świeżego kłącza wspaniale podkręca aromat boczniaków.
Przepis: Flaczki z boczniaków
Aromatyczna zupa z boczniaków przygotowana jak flaki wołowe
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg boczniaków
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ew. wody
- kawałek imbiru o długości 2 cm
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki otartego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOczyść boczniaki, odetnij twarde końce nóżek i porwij wzdłuż blaszek na długie paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w paski, cebulę potnij w kostkę, zgnieć czosnek, a imbir obierz i drobno zetrzyj.
- Smażenie grzybówW garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć boczniaki. Smaż przez chwilę, mieszając, żeby się przyrumieniły. Dodaj cebulę, marchew, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Duś 15 minut.
- Gotowanie zupyWlej do garnka gorący bulion, dodaj imbir, czosnek i majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15-20 minut, aż boczniaki i warzywa będą miękkie.
Co zrobić, żeby boczniaki nie były gumowe?
Grzyby robią się jak z gumy, gdy zawierają nadmiar wody. To najczęściej skutek ich mycia. Nawet osuszone czy odciśnięte na papierowych ręcznikach będą za mokre, dlatego warto zrezygnować z takiego sposobu przygotowania. Boczniaki nie rosną w ziemi, można więc oczyścić je z nielicznych drobinek za pomocą pędzla lub zwilżonej ściereczki.
Jak przygotować boczniaki do zupy?
Po dodaniu do zup i innych potraw jednogarnkowych boczniaki mogą się rozpadać, a ich smak często ginie. Dlatego przed gotowaniem najpierw podsmażam je na suchej patelni, a olej dolewam dopiero wtedy, gdy stracą znaczną część swojej wody. Mocno je zrumieniam, a na sam koniec wlewam 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego. Krótko mieszam i zdejmuję z patelni, żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane grzyby dodaję również do sałatek, makaronów, sosów czy pizzy, a nawet jem na kanapce.
Czytaj też:
Kroję boczniaki i zalewam przepyszną marynatą. Tak przygotowane są lepsze, niż śledzieCzytaj też:
Te grzyby w cieście smakują wręcz obłędnie. Robię je zamiast skrzydełek z kurczaka, bliscy zjadają na wyścigi