Kroję boczniaki i zalewam przepyszną marynatą. Tak przygotowane są lepsze, niż śledzie

Kroję boczniaki i zalewam przepyszną marynatą. Tak przygotowane są lepsze, niż śledzie

Dodano: 
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane Źródło: Shutterstock / MagdaZarebska
O tej potrawie mówi się: śledzie z boczniaków. A to dlatego, że te popularne grzyby wystarczy zalać prostą marynatą, aby w smaku i konsystencji przypominały rybę. U mnie tak przygotowane boczniaki zajadają nawet najwięksi fani śledzi.

Boczniaki udające śledzie? To od lat jeden z najpopularniejszych przepisów wegetarian i wegan, którzy szukają roślinnych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Ale uwierzcie: te grzyby są tak dobre, że nawet jeśli zajadasz się śledzikiem w święta, śmiało stawiaj obok boczniaki z tego przepisu. Są przepyszną i oryginalną przekąską, którą jednocześnie bardzo łatwo się robi.

Jak zrobić „śledzie” z boczniaków?

Sekretem charakterystycznego rybnego smaku boczniaków jest ugotowanie ich z dodatkiem glonów. Warto pamiętać, że glony podczas gotowania szybko się rozpadają i ich kawałeczki zostaną na grzybach – nie należy się tym przejmować. Przy robieniu takich grzybów ważny jest czas: powinny marynować się w zalewie przynajmniej dobę, dlatego najlepiej uszykować je 1-2 dni przed Wigilią.

Rada: do marynaty można dodać inne, ulubione dodatki, tak samo jak do śledzi. Może to być żurawina, rodzynki, przyprawy korzenne, ale też papryczka chili czy czosnek. Można tu też wykorzystać inne zalewy, niekoniecznie olej. Może to być np. zalewa pomidorowa lub korzenna, dokładnie takie same, jak do śledzi. Po zagotowaniu grzybów z glonami można je przyrządzić na wiele sposobów.

Przepis: Boczniaki marynowane jak śledzie

Pyszna przekąska z grzybów.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
961 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 2 arkusze glonów nori
  • 1,5 l wody
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 3 goździki
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 cebule
  • 2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówGrzyby zalej wodą, dodaj glony, sos sojowy, sól. Gotuj 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia (nie wyjmuj z wywaru). Cebulę pokrój, wymieszaj w misce z odrobiną oleju, octem i cukrem. Zostaw na 20 minut.
  2. Robienie grzybówBoczniaki wyjmij z wywaru, pokrój na podłużne kawałki, wymieszaj z cebulką i włóż do miski. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki. Zalej olejem i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Jak jeść boczniaki udające śledzie?

Śledzie z boczniaków można wykorzystywać tak samo, jak tradycyjne śledzie: kłaść na kanapki, zajadać z ziemniakami, zaserwować jako oryginalną, imprezową przekąskę.

Tak przygotowane boczniaki doskonale nadają się też jako składnik śledziowych sałatek. Można dzięki grzybom przyrządzić ich roślinne, przepyszne odpowiedniki. To np. słynne śledzie pod pierzynką czy sałatki ziemniaczane z dodatkiem śledzi.

Czytaj też:
Do pierogów z ziemniakami dodaję zapomniany przysmak. Znikają z talerzy błyskawicznie
Czytaj też:
Obtaczam karpia w prostej mieszance i kładę na tłuszcz. Tak usmażona ryba jest pyszna i chrupiąca