Plastry cukinii roluję z prostym farszem i zapiekam w sosie. To danie idzie u mnie, jak świeże bułeczki

Plastry cukinii roluję z prostym farszem i zapiekam w sosie. To danie idzie u mnie, jak świeże bułeczki

Dodano: 
Roladki w sosie pomidorowym
Roladki w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / Magdanatka
Dziś mam dla was kolejną propozycję na danie z cukinii. Nie tylko doskonale smakuje, ale też wygląda tak, że trudno mu się oprzeć. A robię je szybko i z prostych składników. Potem z pomocą przychodzi mi piekarnik.

Lubię cukinię i lubię dania z piekarnika. Cukinia to tanie i smaczne warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. W piekarniku dania robią się w zasadzie same. Nie trzeba ich zbyt mocno pilnować. Dziś przygotuję proste, efektowne i smaczne danie z cukinii, właśnie w piekarniku.

Jak przygotować sos do zapiekania?

Roladki z cukinii zapiekam w aromatycznym sosie pomidorowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zwłaszcza gdy wykorzysta się passatę. Jest ona gęsta i nie trzeba dużo, by miała doskonały smak. Ja tylko mieszam ją z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawiam do smaku. Zamiast oliwy z oliwek do passaty można dodać 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, są to aromatyczne zioła, np. bazylia, oregano oraz tradycyjnie pieprz i sól. W czasie zapiekania passata z dodatkami zamienia się w pyszny, kwaskowy sos.

Jak zrobić roladki z cukinii zapiekane w sosie?

Moje roladki z cukinii robię raz-dwa. Kroję tylko warzywo wzdłuż w cienkie plastry, a potem smaruję je ricottą wymieszaną ze szpinakiem, czosnkiem i przyprawami. Po zrolowaniu roladki układam w naczyniu z sosem pomidorowym, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. 20-30 minut pieczenia i lekkie, oryginalne danie można zajadać.

Przepis: Roladki z cukinii zapiekane w sosie

Lekkie roladki z cukinii i serka ricotta, zapiekane w wyrazistym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 3 młode cukinie
  • 300 g ricotty
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • sól, pieprz

Do zapieczenia:

  • 100 g tartego sera (np. mozzarella, parmezan albo mieszanka)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, odetnij końcówki. Jeśli warzywo jest dość długie, możesz je przekroić na dwie części i każdą pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry.
  2. Formowanie roladekSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Podsmaż go chwilę na oliwie z posiekanym czosnkiem. Przestudź, odsącz, wymieszaj z ricottą, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na każdy plaster cukinii połóż łyżeczkę farszu, zwiń w roladkę.
  3. Przygotowanie sosu i zapiekaniePassatę wymieszaj z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę przelej do żaroodpornej formy. Ułóż w niej roladki z cukinii. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Roladki z cukinii – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które z pewnością przydadzą się przy przyrządzaniu roladek zapiekanych w sosie pomidorowym.

  • Na roladki najlepiej wybrać dość długie, młode cukinie. Każdą trzeba przekroić na pół, a potem ustawić ją na przekroju i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki.
  • By plasterki szybko nabrały elastyczności, wystarczy oprószyć je solą i odstawić na 10-15 minut. Szybko zmiękną.
  • Zamiast ricotty do przygotowania nadzienia można wykorzystać serek kanapkowy czy twaróg sernikowy.

Czytaj też:
Weź makaron, cukinię i szynkę. W 20 minut masz obiad jak z włoskiej trattorii
Czytaj też:
Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada