Lubię cukinię i lubię dania z piekarnika. Cukinia to tanie i smaczne warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. W piekarniku dania robią się w zasadzie same. Nie trzeba ich zbyt mocno pilnować. Dziś przygotuję proste, efektowne i smaczne danie z cukinii, właśnie w piekarniku.
Jak przygotować sos do zapiekania?
Roladki z cukinii zapiekam w aromatycznym sosie pomidorowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zwłaszcza gdy wykorzysta się passatę. Jest ona gęsta i nie trzeba dużo, by miała doskonały smak. Ja tylko mieszam ją z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawiam do smaku. Zamiast oliwy z oliwek do passaty można dodać 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, są to aromatyczne zioła, np. bazylia, oregano oraz tradycyjnie pieprz i sól. W czasie zapiekania passata z dodatkami zamienia się w pyszny, kwaskowy sos.
Jak zrobić roladki z cukinii zapiekane w sosie?
Moje roladki z cukinii robię raz-dwa. Kroję tylko warzywo wzdłuż w cienkie plastry, a potem smaruję je ricottą wymieszaną ze szpinakiem, czosnkiem i przyprawami. Po zrolowaniu roladki układam w naczyniu z sosem pomidorowym, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. 20-30 minut pieczenia i lekkie, oryginalne danie można zajadać.
Przepis: Roladki z cukinii zapiekane w sosie
Lekkie roladki z cukinii i serka ricotta, zapiekane w wyrazistym sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 3 młode cukinie
- 300 g ricotty
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- sól, pieprz
Do zapieczenia:
- 100 g tartego sera (np. mozzarella, parmezan albo mieszanka)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, odetnij końcówki. Jeśli warzywo jest dość długie, możesz je przekroić na dwie części i każdą pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry.
- Formowanie roladekSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Podsmaż go chwilę na oliwie z posiekanym czosnkiem. Przestudź, odsącz, wymieszaj z ricottą, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na każdy plaster cukinii połóż łyżeczkę farszu, zwiń w roladkę.
- Przygotowanie sosu i zapiekaniePassatę wymieszaj z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę przelej do żaroodpornej formy. Ułóż w niej roladki z cukinii. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Roladki z cukinii – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które z pewnością przydadzą się przy przyrządzaniu roladek zapiekanych w sosie pomidorowym.
- Na roladki najlepiej wybrać dość długie, młode cukinie. Każdą trzeba przekroić na pół, a potem ustawić ją na przekroju i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki.
- By plasterki szybko nabrały elastyczności, wystarczy oprószyć je solą i odstawić na 10-15 minut. Szybko zmiękną.
- Zamiast ricotty do przygotowania nadzienia można wykorzystać serek kanapkowy czy twaróg sernikowy.
Czytaj też:
Weź makaron, cukinię i szynkę. W 20 minut masz obiad jak z włoskiej trattoriiCzytaj też:
Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada