Ścieram warzywa i mieszam z mielonym mięsem. To najbardziej soczyste kotleciki, jakie jadłam

Ścieram warzywa i mieszam z mielonym mięsem. To najbardziej soczyste kotleciki, jakie jadłam

Dodano: 
Kotleciki mięsno-warzywne
Kotleciki mięsno-warzywne Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Te kotlety robię z mięsa mielonego, ale nie są to zwykłe mielone. Dzięki kilku dodatkom wychodzą lekkie, soczyste i nadzwyczaj smaczne. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina, a ja za każdym razem przygotowuję ich coraz więcej. I tak znikają.

Kotlety mielone to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Ja robię je dosyć często, ale zwykle w nieco ciekawszej wersji. Ta z dodatkiem tartych warzyw jest naprawdę smaczna i soczysta. Moja rodzina od razu ją pokochała i teraz robię ją średnio raz w tygodniu. Spróbujcie, może i wam przypadnie do gustu.

Jakie mięso wybrać na kotleciki?

Na kotlety mielone najlepsze jest mięso wieprzowe, bo zawiera sporo tłuszczu. To właśnie on dodaje potrawie soczystości. Jednak moim kotlecikom soczystości dodają tarte warzywa. Dzięki temu mogę je spokojnie przygotować nawet z chudszego mięsa. Idealnie nadaje się mielone mięso drobiowe, np. z indyka, kurczaka. Można też wykorzystać tu mieszankę mięsa wieprzowo-wołowego, a kotlety będą miały bardziej wyrazisty smak.

Jak zrobić kotlety z tartymi warzywami?

Przygotowanie tych soczystych kotlecików nie różni się bardzo od klasyki. Wybieram tylko drobiowe mięso, ścieram warzywa i całość mieszam ze startym serem. Ser również zwiększa soczystość potrawy, a przy okazji dobrze łączy składniki. Z masy formuję nieduże kotleciki i smażę je bez uprzedniego panierowania. I tak ładnie się rumienią, a są lżejsze dla żołądka.

Przepis: Kotleciki mięsno-warzywne

Kotlety mielone z dodatkiem tartych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyMarchew zetrzyj na małych oczkach, cukinię na większych, dobrze ją odciśnij. Do mięsa dodaj starte warzywa, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz jajko, bułkę tartą i posiekane zioła. Wyrób masę, dopraw ją solą i pieprzem.
  2. SmażenieZ masy uformuj nieduże kotlety. Smaż je na patelni z niedużą ilością oleju, aż ładnie się zrumienią. Ogień nie może być zbyt duży, by kotlety zdążyły się dosmażyć w środku. Kotlety można też piec ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przed smażeniem kotlety możecie ewentualnie obtoczyć w mące pszennej i strzepać jej nadmiar. Dzięki temu szybciej się zezłocą.

Jak podać soczyste kotlety mielone?

Soczyste kotlety z mięsno-warzywnej masy moim zdaniem najlepiej smakują podane z ryżem i lekką sałatką. Może to być np. rukola z dodatkiem pomidorków czy pomidory z cebulą. Wielbiciele ziemniaków oczywiście mogą je zaserwować do kotlecików w postaci gotowanej lub pieczonej. Do potrawy warto podać lekki sos o wyrazistym smaku, np. musztardowy, pieprzowy, pomidorowy. Dzięki niemu potrawa będzie jeszcze smaczniejsza.

Czytaj też:
Siekane mięso, kilka prostych dodatków i mam pyszne kotlety. Wolę je od schabowych i mielonych
Czytaj też:
Te kotlety zachwycają soczystością. Niezwykłe, że tyle dają dwie łyżki popularnego produktu