Jeśli znudziły wam się już kotlety schabowe i mielone, przygotujcie kotlety siekane. Ja robię je często i wszystkim zawsze smakują. Siekam tylko mięso drobiowe, dodaję kilka składników i całość mieszam. Po usmażeniu potrawa jest delikatna, soczysta i pełna smaku. Te kotlety zjada się z prawdziwą przyjemnością.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety siekane?
Kotlety siekane można zrobić z różnych rodzajów mięs. Można więc sięgnąć po wieprzową karkówkę, schab, a nawet wołowinę. Jednak moim zdaniem najlepiej sprawdza się tu mięso drobiowe, np. filet z piersi lub ud kurczaka albo indyka. Najszybciej usmaży się mięso z piersi, bo jest delikatne, zaś to z ud będzie miało pełniejszy smak.
Jak zrobić aromatyczne kotlety siekane?
Mięso na te kotlety rzeczywiście siekam, a nie mielę. Dzięki temu kawałki zachowują więcej soków i całość wychodzi smaczniejsza. Do mięsa dodaję też posiekane warzywa, zieleninę i trochę startego sera. Składniki łączę przy pomocy jajka i mąki i całość doprawiam. Potem pozostaje już tylko usmażyć kotlety. I tu ciekawostka – tych kotletów nie formuje się w dłoniach, a kładzie na patelnię łyżką i lekko spłaszcza.
Przepis: Kotlety siekane
Kotlety siekane z fileta z piersi kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- natka pietruszki
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj bardzo drobno. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zieleninę posiekaj.
- Przygotowanie masyRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie – masa powinna być lekko klejąca. Jeśli jest za rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy i lekko je spłaszczaj. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż kotlety będą rumiane.
Wskazówka: Kotlety nie powinny być zbyt grube, bo wtedy trzeba je dłużej smażyć.
Jak podać kotlety siekane?
Kotlety siekane można podać podobnie, jak inne kotlety. Dobrze będą smakować np. z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dodatkiem do nich będzie też lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy, pomidorowo-ziołowy. Do dania warto również podać surówkę, najlepiej soczystą i pełną smaku, np. z marchewki, pomidorów. Oczywiście na miejscu będą też gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka czy jarzynki typu marchewka z groszkiem.
Czytaj też:
Te kotlety biją na głowę mięsne specjały! Znikają, zanim trafią na talerzeCzytaj też:
Zapomnij o schabowych. Te kotlety z karkówki zachwycają soczystością, a sekret to jeden składnik