Delikatne mięso dorsza, otoczone chrupiącą, złocistą panierką, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mój sposób na dorsza sprawia, że zdrowy obiad znika z talerzy w ekspresowym tempie.
Jak przygotować chrupiącego dorsza?
Moja rodzina uwielbia medaliony z dorsza w złocistej, chrupiącej panierce, które przygotowuję ze świeżych filetów. Możesz również użyć dorsza mrożonego (rybę trzeba rozmrozić, opłukać i osuszyć przed obróbką termiczną). Kupując mrożoną rybę, zwróć uwagę, czy nie znajduje się na niej gruba warstwa glazury, która ma za zadanie chronić rybę przed nadmiernym wysychaniem oraz zwiększyć wagę produktu. Nie polecam kupować gotowych, okrągłych medalionów, bo powstają z resztek filetów, które są formowane i mogą rozpadać się po rozmrożeniu.
Świeżą rybę siekam, umieszczam w misce i łączę z dodatkami, a następnie formuję okrągłe medaliony i obtaczam je w panierce. Panierka z poniższego przepisu doskonale sprawdzi się również w przypadku smażonych w całości filetów rybnych.
Rybę smażę od razu po panierowaniu na klarowanym maśle (możesz też usmażyć dorsza na oliwie z oliwek lub oleju do smażenia). Jeżeli chcesz uniknąć smażenia, to ułóż rybę na blasze z wyposażenia piekarnika i upiecz do miękkości lub przygotuj we frytkownicy beztłuszczowej.
Wskazówka: dorsz nie wymaga długiego smażenia – wystarczy smażyć rybę po 3-4 minuty, z każdej strony, na średnim ogniu.
Przepis: Chrupiący dorsz
Pomysł na rybę z patelni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 400 g świeżego fileta z dorsza
- 1 duże jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki drobnej panierki panko
Do smażenia:
- 4 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie dorszaRybę opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Dodaj natkę pietruszki, koperek, jajko oraz pieprz ziołowy, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki.
- Formowanie medalionów i panierowanieUformuj kulki z ryby i lekko je rozpłaszcz, formując okrągłe medaliony. Obtocz je w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz wymieszaną z panierką panko bułką tartą.
- SmażenieSmaż medaliony z dorsza na klarowanym maśle, aż staną się złociste i chrupiące. Gotową rybę odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać chrupiącego dorsza?
Chrupiący dorsz najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Podaję go z m.in.:
- gotowanymi i pieczonymi ziemniakami oraz frytkami (nie tylko tradycyjnymi, ale także z batatów, marchewki, pietruszki, selera oraz cukinii),
- białym, kolorowym i brązowym ryżem,
- pieczywem (podany w bułkach z dodatkiem sałaty, ogórka i pomidora stanowi doskonałą alternatywę dla burgerów z sieciówek),
- lekkimi sałatkami ze świeżych warzyw (mieszanką sałat z sosem winegret, sałatką z pomidorków koktajlowych, marchewką po koreańsku).
Czytaj też:
Łączę mięso z ziemniakami i obiad robi się sam. Gulasz z patelni to mój hitCzytaj też:
Te pieczone ziemniaki robią u mnie za cały obiad. Jeden dodatek i smakują obłędnie!