Danie zrodziło się z leniwej niedzieli, kiedy odwiedziła mnie babcia. Miała ochotę na coś „jak kiedyś, ale bez całego tego zamieszania z trzema garnkami”. Sięgnęliśmy po to, co było – kawałek mięsa, śmietana, trochę bulionu i kilka ziemniaków. Wszystko trafiło do jednego naczynia. Tak powstało danie z mięsa i ziemniaków w pysznym sosie.
Jak zrobić mięso w kremowym sosie z ziemniakami?
Ziemniaki najlepiej kroić bardzo cienko, bo wtedy równomiernie się zapieką, a ich powierzchnia stanie się przyjemnie złocista i lekko chrupiąca. Możesz użyć mandoliny albo tarki z funkcją plasterkowania, co znacznie ułatwia uzyskanie równych i cienkich plastrów.
Jeśli masz chwilę, warto ziemniaki wcześniej lekko podgotować. Dzięki temu będą miękkie w środku, a na wierzchu przyjemnie chrupiące, co sprawi, że całość będzie bardziej kremowa i równomiernie dopieczona w każdej warstwie. Mięso dobrze jest zamarynować choćby na 15 minut w musztardzie z dodatkiem oleju i ziół. Zyska wtedy więcej aromatu i będzie smaczniejsze, a dzięki marynacie zyska też delikatność i lepszą soczystość podczas pieczenia lub smażenia.
A jeśli chcesz, żeby sos był bardziej kremowy, wymieszaj śmietanę z łyżeczką mąki i dodaj ją dopiero po zagotowaniu bulionu. Sos zgęstnieje bez potrzeby długiego pieczenia, a jego konsystencja stanie się jedwabista i idealnie otuli ziemniaki oraz mi
Przepis: Mięso zapiekane z ziemnikami
Jednogarnkowe danie, które sprawdzi się na obiad i kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 578 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa (łopatka lub karkówka wieprzowa)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka musztardy
- 600 g ziemniaków
- sól, pieprz, tymianek,2-3 liście laurowe
- masło do posmarowania ziemniaków
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaMięso pokrój w kostkę, dopraw i obsmaż na patelni na rumiano z cebulą i czosnkiem.
- Przygotowanie sosuDodaj bulion, może być zagęszczony ze słoika lub kartonu, śmietanę. przyprawy, zioła i musztardę, razem zagotuj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Pieczenie z ziemniakamiZiemniaki pokrój w cienkie plastry, ułóż na mięsie, posmaruj masłem. Piecz pod przykryciem 30 min, potem odkryj i dopiecz 15–20 min.
Z czym podać mięso w kremowym sosie z ziemniakami?
Mięso w kremowym sosie z ziemniakami to danie samo w sobie kompletne, ale jeśli chcesz je urozmaicić albo nadać mu bardziej odświętnego charakteru, oto kilka dodatków, które dobrze z nim zagrają:
- Lekka sałatka ze świeżych warzyw — np. z rukoli, ogórka i pomidorków koktajlowych, skropiona cytryną lub lekkim winegretem. Doda świeżości i przełamie kremowość.
- Kiszonki — ogórki kiszone albo kapusta kiszona. Ich kwasowość świetnie balansuje gładki sos.
- Pieczone warzywa korzeniowe — marchew, pietruszka albo buraki pokrojone w słupki i upieczone z odrobiną miodu i tymianku. To dodatki, które podkreślą głęboki smak mięsa.
- Zielona fasolka szparagowa lub brokuły — lekko ugotowane na parze, posypane prażonym sezamem lub migdałami. To prosty sposób na dodatkową porcję warzyw i koloru.
Czytaj też:
Ziemniaki książęce zachwycają smakiem i prostotą. To wszystko przez pożywną zalewęCzytaj też:
Tylko 25 minut w piekarniku. Ale uwaga: na dokładki tej zapiekanki raczej nie masz co liczyć