Te pierogi są wypełnione jagodami po brzegi. Przepis na ciasto jest bardzo prosty

Te pierogi są wypełnione jagodami po brzegi. Przepis na ciasto jest bardzo prosty

Dodano: 
Robienie pierogów z jagodami
Robienie pierogów z jagodami Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Pierogi z jagodami to smak lata i wakacji. To delikatne ciasto i pełne owoców i soku, pyszne wnętrze. To przepis, do którego wracam co roku.

Jeśli ktoś mówi – pierogi na słodko – to ja od razu pomyślę o pierogach z jagodami. Takimi, które są pełne owoców z cukrem, takimi, które podaje się ze śmietaną, takimi, które farbują na fioletowo język przy jedzeniu i którymi można zajadać się bez końca. Sekretem przepisu jest przede wszystkim ciasto: ja wykorzystuję sprawdzoną recepturę od lat, a ważnym dodatkiem jest tu masło, które sprawia, że gotowe pierogi są delikatne i pyszne.

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Pamiętam, jak moja babcia ciasto na pierogi szykowała na wielkiej stolnicy: robiła wgłębienie w kopcu mąki, wrzucała w nie pozostałe składniki i stopniowo mieszała je z mąką. Ja sobie ułatwiam sprawę i korzystam z robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Przy wyrabianiu ręcznym ciasta na pierogi potrzeba nieco cierpliwości, bo to ciasto, które potrzebuje dłuższego wyrabiania (poświęć na to ok. 10 minut, a będzie idealne).

Ciasto na pierogi powinno też chwilę „odpocząć” – zawiń je w folię, wstaw do lodówki i w tym czasie przygotuj sobie miejsce do pracy, a na koniec uszykuj jagody. Nie wsypuj cukru zbyt wcześnie, bo owoce zaczną puszczać sok, a to ma się zadziać dopiero, kiedy zostaną zamknięte we wnętrzu pieroga.

Rada: jagody można wymieszać również z odrobiną mąki ziemniaczanej, jeśli wolisz mieć bardziej żelową konsystencję farszu.

Przepis: Pierogi z jagodami

Pyszne, pełne owoców, słodkie pierogi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i przestudź. Do mąki dodaj szczyptę soli, część wody, jajko i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę (nawet ok. 10 minut). W razie potrzeby odrobinę podsyp mąką. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Lepienie pierogówJagody wymieszaj z cukrem. Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj cienko i wykrawaj koła za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Możesz też dzielić ciasto na małe kawałki i każdy rozwałkowywać osobno (patrz zdjęcie). Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę jagód i dobrze zaklej brzegi. Układaj pierogi na posypanym mąką stole.
  3. Gotowanie pierogówWrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Jak podawać pierogi z jagodami?

Najbardziej rozpustna wersja to ta babcina, czyli pierogi ze śmietaną. W wersji fit może być to jogurt naturalny. Pierogi z jagodami można też serwować z jogurtem lub serkiem waniliowym. Można je zajadać zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Czytaj też:
Gdy pojawią się morele, biorę się za przygotowanie tego puszystego ciasta. Kruszonka czyni cuda
Czytaj też:
Ten deser na zimno bije na głowę wszystkie wersje tiramisu. Przygotujesz go z 4 składników w 15 minut