Lato to doskonały sezon na ciasta z owocami. Nic dziwnego, wszak teraz można sięgnąć po truskawki, czereśnie, borówki czy morele. Dodane do ciasta podnoszą jego smak, zwiększają wilgotność i sprawiają, że wypieki robią się lżejsze i zdrowsze. Warto więc wykorzystać tę okazję i przygotować np. pyszne ciasto z morelami i kruszonką.
Jak przygotować morele do ciasta?
Do ciasta, które ma być pieczone, należy wybrać odpowiednie owoce. Powinny być dojrzałe, ale jędrne i dość twarde. Tylko takie nie rozpadną się całkowicie pod wpływem działania wysokiej temperatury. Morele po umyciu należy przekroić na połowę i usunąć z nich pestki. Ja kładę na ciasto całe połówki, układając je skórką do dołu. Jeśli jednak chcecie, możecie pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Jak zrobić lekkie ciasto z morelami i kruszonką?
Lekkie ciasto z morelami i kruszonką robię na zasadzie ciasta ucieranego. Dodaję do niego olej i maślankę, dzięki czemu wypiek długo utrzymuje wilgotność i ma doskonały smak. Ciasto przelewane do formy powinno być dość gęste, by utrzymały się na nim owoce. Ja całość dodatkowo posypuję kruszonką, co oczywiście nie jest konieczne. Upieczony placek wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem.
Przepis: Ciasto z morelami i kruszonką
Lekkie, szybkie ciasto ucierane na oleju z dodatkiem moreli i kruszonki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- ok. 500 g dojrzałych, twardych moreli
Na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owoców i kruszonkiMorele umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Na kruszonkę masło posiekaj, dodaj do niego cukier i mąkę, składniki rozkrusz w palcach, pozlepiaj w większe grudki. Wstaw do lodówki.
- Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dalej miksuj na wolnych obrotach, dodając stopniowo olej. Na końcu dodaj do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę. Składniki krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaProstokątną, dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki owoców, całość posyp kruszonką. Ciasto piecz ok. 50 minut w 170-180 stopniach Celsjusza.
Jak odmienić smak kruszonki?
Smak kruszonki do ciasta można łatwo zmodyfikować. Wystarczy oprócz cukru dodać też cukier wanilinowy. Część mąki można zaś zastąpić np. zmielonymi migdałami albo orzechami laskowymi. Dobrym pomysłem jest też dodanie do kruszonki np. wiórków kokosowych, posiekanych orzechów czy spłatkowanych migdałów.
Czytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwoCzytaj też:
Ciasto z borówkami to hit na długi weekend. Szybko się je robi, jest lekkie i puszyste