Gdy pojawią się morele, biorę się za przygotowanie tego puszystego ciasta. Kruszonka czyni cuda

Gdy pojawią się morele, biorę się za przygotowanie tego puszystego ciasta. Kruszonka czyni cuda

Dodano: 
Ciasto z morelami
Ciasto z morelami Źródło: Shutterstock / matka_Wariatka
Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. Tego z morelami nigdy nie mogę sobie odmówić. Jest tak lekkie, puszyste i przyjemnie wilgotne, że każdy zajada je ze smakiem. Kruszonka świetnie dopełnia to ciasto, dodając mu smaku i ciekawej struktury.

Lato to doskonały sezon na ciasta z owocami. Nic dziwnego, wszak teraz można sięgnąć po truskawki, czereśnie, borówki czy morele. Dodane do ciasta podnoszą jego smak, zwiększają wilgotność i sprawiają, że wypieki robią się lżejsze i zdrowsze. Warto więc wykorzystać tę okazję i przygotować np. pyszne ciasto z morelami i kruszonką.

Jak przygotować morele do ciasta?

Do ciasta, które ma być pieczone, należy wybrać odpowiednie owoce. Powinny być dojrzałe, ale jędrne i dość twarde. Tylko takie nie rozpadną się całkowicie pod wpływem działania wysokiej temperatury. Morele po umyciu należy przekroić na połowę i usunąć z nich pestki. Ja kładę na ciasto całe połówki, układając je skórką do dołu. Jeśli jednak chcecie, możecie pokroić owoce na mniejsze kawałki.

Jak zrobić lekkie ciasto z morelami i kruszonką?

Lekkie ciasto z morelami i kruszonką robię na zasadzie ciasta ucieranego. Dodaję do niego olej i maślankę, dzięki czemu wypiek długo utrzymuje wilgotność i ma doskonały smak. Ciasto przelewane do formy powinno być dość gęste, by utrzymały się na nim owoce. Ja całość dodatkowo posypuję kruszonką, co oczywiście nie jest konieczne. Upieczony placek wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: Ciasto z morelami i kruszonką

Lekkie, szybkie ciasto ucierane na oleju z dodatkiem moreli i kruszonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • ok. 500 g dojrzałych, twardych moreli

Na kruszonkę:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owoców i kruszonkiMorele umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Na kruszonkę masło posiekaj, dodaj do niego cukier i mąkę, składniki rozkrusz w palcach, pozlepiaj w większe grudki. Wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dalej miksuj na wolnych obrotach, dodając stopniowo olej. Na końcu dodaj do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę. Składniki krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaProstokątną, dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki owoców, całość posyp kruszonką. Ciasto piecz ok. 50 minut w 170-180 stopniach Celsjusza.

Jak odmienić smak kruszonki?

Smak kruszonki do ciasta można łatwo zmodyfikować. Wystarczy oprócz cukru dodać też cukier wanilinowy. Część mąki można zaś zastąpić np. zmielonymi migdałami albo orzechami laskowymi. Dobrym pomysłem jest też dodanie do kruszonki np. wiórków kokosowych, posiekanych orzechów czy spłatkowanych migdałów.

Czytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo
Czytaj też:
Ciasto z borówkami to hit na długi weekend. Szybko się je robi, jest lekkie i puszyste